Elokuvan kulttuurihistoriaa
1950-luvun lopulta nykypäivään

Sergio Sollima: Luodin laki (La resa dei conti/The Big Gundown, 1966)

Sergio Sollima oli Cinecittàn konkareita, joka ohjasi uransa aikana niin antiikkispektaakkeleita ja spagettiwesternejä kuin agentti- ja jännityselokuviakin. Cinecittàn tavan mukaan hän ohjasi toisinaan myös salanimen turvin, nimellä Simon Sterling.

Solliman lännenelokuvat ovat jääneet pitkälti Sergio Leonen westernien varjoon, vaikka esimerkiksi Quentin Tarantino on nimennyt Luodin lain kaikkien aikojen parhaaksi italowesterniksi. Solliman elokuvat kuuluvat spagettiwesternin politisoituneeseen vaiheeseen. Kuubalaisen Tomas Milianin tähdittämät elokuvat olivat erityisen suosittuja Latinalaisessa Amerikassa.

Luodin laki ei ole yhtä avoimesti poliittinen kuinn seuraavana vuonna valmistunut Mies miestä vastaan (Faccia à faccia), mutta jännite rikkaan, dekadentin pohjoisen ja köyhän etelän välillä on kouriintuntuva. Tarina kertoo palkkionmetsästäjä Jonathan Corbettin (Lee Van Cleef) ja meksikolaisen Cuchillo Sanchezin (Tomas Milian) suhteesta.

Luodin lain musiikista vastasi Ennio Morricone, joka yhdisteli kekseliäästi eri tyylejä mm. lopun kaksintaistelukohtauksessa (Für Elise -sitaatit). Solliman mukaan tunnusmelodiaa laulettiin myöhemmin opiskelijamellakoissa.

Pohdiskelukysymyksiä:
Analysoi elokuvan päähenkilöitä, heidän suhdettaan ja heidän edustamaansa aatemaailmaa. Analysoi elokuvan kuvaa meksikolaisuudesta.

Aikalaisaineistoa:
Elokuvan traileri vuodelta 1966, YouTube

Lisätietoa:
La resa dei conti, Internet Movie Database
Sergio Solliman elokuvat Suomessa
The Big Gundown: Wikipedia

Paluu kurssin kotisivulle

Hannu Salmi, hannu.salmi(a)utu.fi