Kesän 2008 kummalliset laulajat - Odd birdsongs of 2008

(c) Harry J Lehto

All sound links can be found at www.tarsiger.com

Peippo koiras - Chaffinch male

Fringilla coelebs, Sauvo, 29.06.2008

Poikkeava peipon laulu. Linnun löysi J Hellsten. Näytteessä olevat seitsemän peräkkäistä säettä kuvaavat hyvin laulun vaihtelua. Huomaa ero neljän ensimmäisen säkeen rakenteissa verrattuna kolmeen viimeiseen. Laulusta linnun paljasti peipoksi nouseva sävel, joka kuuluu viidennen ja kuudennen säkeen lopussa. Viimeisessä säkeessä kaksoisloppu. Lintu nähty noin 5 metrin päästä kiikarein. Lajipuhdas koiras peippo. Sonogrammissa esitetty säkeet 3,4 ja 5, joiden alut ovat sekuntien 16, 22 ja 33 kohdalla.

Chaffinch with an ununusal song. Species and sex identified visually.

Uunilintulaji - Phylloscopus sp

Kerava/Tuusula, 29.6.2008

(Kesken)

Tiltaltti tai joku muu - Chiffchaff of something else

Phylloscopus collybita/sp , Pöytyä,11.7.2008

"Miten paljon voi yhden linnun laulu vaihdella" - lintu.
Kommentit tervetulleita.
Linnun löysi J Knaapi retkiseurueineen. Äänissä on jouduttu joissakin
tapauksissa suodattamaan kovalla kädellä matalia taajuuksia pois vieressä
olevan maantien rekkaliikenteen vuoksi. Tämä ei muuta itse ääniä, mutta
taustakohina voi sen seurauksena kuulostaa toisinaan hieman merkilliselle.

Huomaa että tiltaltin rätinää löytyy lähes kaikista näytteistä. Noin 2 tunnin kuuntelun tuloksena, lintu lauloi vain muutaman säkeen puhdasta tiltalttia, muut laulutyypit olivat erilaisia hyppiviä säkeitä joiden joukosta voi mielekuvituskella yrittää löytää pajulinnun juoksutuksia, tai idulia hyppivämpää laulua tai muitakin lajeja/muotoja, mutta kaikesta huolimatta minulle tuli vaikutelma että kyseessä oli tiltaltti. Voisiko tämä olla ns itäinen tiltaltti jolla on vähän trististä veressä?

Lintu lauskeli paljaalla oksalla koivuissa tai männyissä. Ei käynyt viereisessä kuusimetsässä, missä täysin normaalit tiltaltit tiputtelivat.

13.7. Kutsu ja muita ääniä lisätty.. Sonogrammit ilman äänilinkkejä lisätty loppuun. Kaikki peruslaulutyypit kuultu myös tänä päivänä.
Muita huomioita: Laulupaikaksi lintu näyttää suosivan näkyvää hakuuaukealla sijaitsevaa korkeaa koivun latvaoksaa tai yhtä näkyvää korkean männyn alaoksaa, joka on kuitenkin melko korkealla. Lintu tekee myös laajahkoa lenkkiä viereiseen ehkä 15 vuotiseen koivu-mänty sekametsään, jossa on muutamia yksittäisiä kuusia ja pihlajia. Metsän reunassa laulaessaan näyttää suosivan koivua laulupuuna vaikka vieressä olisi kuusia. Laulaessaan vaikuttaa neuroottiselle. Vilkuilee jatkuvasti ympärilleen ja kääntyilee lähes paikoillaan oksallaan. Voi laulaa samalla oksalla yli 10 minuuttia. Aranpuoleinen. Räpsyttelee siipiään ja pyrstöään. Näyttää innostuvan laulamaan vasta noin 7 maissa, kun liikenne ja tuuli lisääntyvät ja muut tiltaltit vaikenevat.

Laulavan linnun kuva/Picture of the singing bird:

Aarni Lehto (2 ekaa kuvaa), Harry J Lehto (niitä seuraavat)




Laulutyyppi 1 /Song type 1 : Lähes lajipuhdas tiltaltin laulu.

Tavut 0.33 sekunnin välein, kuin normaalilla tiltaltilla. Tavun maksimi taajuus noin 6.9KHz (6.7-7.1KHz), "til tal" osien taajuus noin 3.2-5.4KHz. Tavujen pohjat noin 3.2KHz.

Laulutyypi 2 /Song type 2: Tiltalttia merkittävästi joukossa, muu laulu erilaisin kombinaation

Huomaa laulutyypin 1 kommentit.

Alussa (sonogrammissa näytteen ensimmäinen puolisko)

Lopussa (ei äänilinkkiä - no sound link)

Seassa (ei äänilinkkiä - no sound link)

Laulutyypi 3 /Song type 3: Pajulintumaisia laskuja

nopeampi laulutyyppi, noin 4.4 tavua sekunnissa. Korkealle menevien tavujen (2.7, 4.4, 5.0, 7.3, 7.7sec) taajuudet ovat tiltaltin kaltaisia, mutta hienorakenteeltaan ne ovat erilaisia.

Laulutyyppi 4 /Song type 4: ei pajulintua eikä tiltalttia, joukossa korkeita ääniä

tämä voisi olla edellisen "pidennetty" versio, mutta erojakin löytyy

Laulutyyppi 5/Song type 5: enimmäkseen hyppivää laulua

Verkkainen hyppivein tavujen laulu. Tavujen äänitaajuusväli 3.2-5.3 KHz. Tavuja noin 2.6/sekunti. Joukossa muutama tiltaltin tapainen ääni sekuntien 5, 6, 10, 20 ja 21 paikkeilla.

Laulutyyppi/Song type 6: sahalaitaa, kuusitiaismaista.

Selvästi muita laulutyyppejä vaimeampi. Muistuttaa tristiken laulua. Poikkeaa merkittävästi muista laulutyypeistä. Tavujen yläreunan taajuus 5.6-6.3KHz, ja alareuna 3.3-2.6KHz. Tavuja 7.2/sec ! tai toisella tavalla laskien ylös-alas tavupareja 3.3 / sec. Näytteessä myös ilmeisiä vihervarpusen kutsuääniä. Sonogramissa viimeisin säe ääninäytteestä.


MUUT ÄÄNET:

"trrt" - väliäänet (ei äänilinkkiä)

Laulusäkeiden välissä tiltalteilla on heikkoja "trrt"-ääniä. Normaalisti tiltaltilla nämä tulevat pareina siis kaksi kerralla. Tällä linnulla ainakin joissakin nauhoituksissa on noin puolet näistä "trrt" äänistä kolmeosaisia kuten alla olevassa sonogrammissa näkyy sekuntien 1.2, 1.6 ja 2.8 kohdalla.

Kutsuäänet (ei äänilinkkiä):

Kerran onnistuin näkemään kyseisen linnun ääntelevän kutsuääntä. Noin 69 sekunnissa se ehti toistaa äänen 26 kertaa. Ääni ei ollut normaali pajulinnun, tiltaltin eikä tristiksen kutsuääni. Voisiko tämä sopia hiiy-tiltaltteihin? Alla olevassa songrammissa on poistettu kutsuäänten välistä "tyhjät", tyyppillisesti 4sekuntia, jotta samaan kuvassa nähtäisiin äänten vaihtelu. Kuvassa 15 ääntä 26sta.



return to photopage
return to homepage
Last modified: Mon Jul 14 11:10:50 EEST 2008 Last update: Mar 12, 2008


hits since Jun 20, 2008

email: hlehto(atsign)utu.fi