Paraisten (ja Helsingin seudun) viheltäjä

Harry Lehto

Elokuun 2010 alussa kuultiin Turun saaristossa ääni joka oli varpuspöllömäinen ja jonka lajista haluttiin saada varmistus Äänestä todettiin, että se kuulosti varpuspöllölle, mutta äänen taajuus oli korkeampi. Lisäksi se kuulosti jotenkin metallimaiselle ja liikkui selvästi hakuuaukiolla.

Tuli mieleeni "Helsingin ääni" josta oli juttua lintuverkossa - oliko se nyt lentänyt Turun saaristoon?

Menin iltapäivällä virittämään yhdet äänilaitteet annettuihin koordinaatteihin, ihan varmuuden vuoksi.

Illalla tulin uudelleen paikalle mukanani Telinga peili. Parkkeerasin auton, ja lähdin kävelemään kohti koordinaatteja. Vähän ennen sinne saapumistani kuulin äänen. Tosiaan kuulosti melkolailla varpuspöllölle - voisko olla nuori koiras, kun on noin korkea. Kyläpöllönen tipahti pois samantien laskuista. Seuraavan 20 minuutin aikana oli paljain korvin ilmeistä, että ääntelijä liikkui. Tämän voin kaikella sydämmelläni vahvistaa. Välillä kuului oikealta ja välillä vasemmalta, etäisyyttä oli varovasti arvioiden muutama kymmenen metriä. Arvio kasvoi kuitenkin pian muutamaan sataan metriin. Telingan perusteella suunta pysyi koko ajan samana, mutta paljain korvin ei. Sata metriä kävelyä Telingan osoittamaan suuntaan ja ääni voimistui, mutta taas kuului paljain korvin välillä suoraan kuusimetsästä ja sitten jonkun minuutin kuluttua hieman siirtyneenä. Telingan osoittama äänen suunta pysyi jokseenkin samana. Eikun pellon reunaan ja sitä pitkin peilin osoittamaan suuntaan. Asia alkoi ratketa. Noin 300 metrin päässä näkyi joku koppi. Tuliskohan se sieltä. Tuli se.

Koppi oli aurinkopanelein varustettuna alla oheisella sivulla oleva laite (AQ500 SODAR) http://en.wikipedia.org/wiki/SODAR

ja tässä ääni noin 10 metrin päästä äänitettynä

Eli kysessä on tuulisondi "äänitutka", joka mittaa tuulen nopeuksia eri korkeuksilla. Joka kolmas piippaus on hieman voimakkaampi koska sondi lähettää äänipulssin kolmeen eri suuntaan taivaalle.

Askarruttavaa oli miksi ääni paljain korvin selvästi liikkui ja kuului eri suunnista. Tänän vaihtelu kuuluu ja näkyy myös äänitteessä joten se ei ole puhtaasti harhaa! Siihen vaikuttanee ainakin kolme asiaa. Ensimmäiseksi tuo sondin äänen syklisyys. Uskon että ainakin yhtä tärkeäksi osoittautuu se että äänilahde ei ole suoraan "näkösateen suunnalla". Silloin äänikin tulee kaikujen säestämänä korvaan. Kaikujen voimakkuudet riippuvat maaston ja puuston muodoista ja rakenteista, jolloin pienkikin siirto voi merkitä huomattavaa "laulupaikan" siirtymää. Kolmanneksi, yöllä oli sellainen tilanne että pintailmassa (siis 2 metrin korkeudella) oli kymmen(i)en metri(e)n läpimittaisia lämpökuplia, jotka olivat useita asteita ympäröivää maastoa lämpimämpiä. Tällaiset lämpötilan vaihtelut muuttavat äänisignaalin kulkua ja voivat muuttaa sen näennäistä tulosuuntaa. Tähtien tuikkiminen näkyvässä valossa on vastaava ilmiö.

Mielenkiintoinen tapaus oli tuo äänen selvä "liikkuminen". Niin, sitäpaitsi tämä ratkaisee myös Helsingin ja Veikkolan äänet. Joku on ilmeisesti levittänyt näitä laitteita maastoon ympäri Suomea kartoittaakseen tuulikentän eri korkeuksilla. Äänen taajuus oli tässä äänessä hieman eri kuin Helsingissä, mutta sen voikin säätää 1000-4000Hz:n välille. Sykli on suunnilleen sama. Helsingissä saattoi olla käynnissä jonkilainen epäsännöllinen testikäyttö.

Tämän äänen suureet: pulssin pituus 212ms, pulssien toistoväli 2.726s, pulssin päätaajuus 3146Hz ja harmooninen 6290Hz.

Äänitteitä jälkeenpäin tarkastellessani huomasin, että ääni kuului iltapäivälläkin, mutta ei yhtä kauas (<300m). Yöllä kuului paljain korvin 700m - osittain metsän läpi ja kallioiden yli.

Sellaisia piippailijoita.

Harry J

J.K. Pari viikkoa myöhemmin olin sitten mökillämme Rautalammilla. Siellä yhtenä yönä kuvailin valaisevia yöpilviä ja äänittelin lepakoita. Aamun alkaessa sarastaa akoi kuulua varpuspöllön kaltaista ääntä, jonka kuittasin mielessä varpuspöllöksi. Juttelin sitten lankomeiehn kanssa ja kerroin Paraisten tapauksesta, johon hän totesi että: "Joo, tämä on yksi niitä Pohjois Savon paikkoja johon on harkittu tuulimyllyjä" Tuli vähän sellainen olo että täälläkinkö. No seuraavana aamuna kuului lintu uudelleen, nyt syyslaulun säestämänä.

6.10.2011