Ficedula hypoleuca

(c) Harry J. Lehto

Albino Pied Flycatcher / Albiino Kirjosieppo

Kemiö, SW Finland, Jul 14, 2008
Canon EF 500mmf4.0+1.4x, ISO 640-800, distance 4-25m
Canon 1DIII

The plumage is all white. The bird was first identified as a robin, Erithacus rubecula , but after a few days and some 800 hits on the web pages, a sharp reader sent me an email noting that the bird was not a robin. The legs do not fit a robin, and the wings and the primary projection are too long for a robin. The leg length and the wing formula appears to fit best a pied flycatcher. Other species that have been suggested are Wheatear Oenanthe onenanthe, Whinchat Saxicola rubetra and Finch sp Carduelis/Fringilla sp . It is noteworthy that the identification of a white bird is diffcult because all color fieldmarks (generally) fail. The behaviour of this bird, snapping insects with a short flight, sometines hovering, agree with a pied flycatcher. No calls were heard.

The birds is a pure albino and a juvenile. Albinism is caused by a recessive gene, and can occur only in a pure and complete form. In albino birds melanin pigments are fully missing. As characters of albino birds do note the pink coloration of the bill and feet/legs. The eye seems rather dark in these picture, but it is actually bright red. This color (see flight picture) is visible only from a suitable direction, a bit like the bright iridescent colors in a hummingbird. These caracters indicate that this bird is an albino. Some weak brownish coloration is apparent in the wing coverts and on the ear coverts. These are most likely areas where the bird's coloration contains red or yellow pigments. These don't need to be pure white in albino birds. The bird was very tame and approached the photographer down to 4 meters.

Linnun puku on valkoinen. Lintu määritettiin aluksi punarinnaksi, mutta muutaman päivän kuluttua huomattiin, että m.m. koipien pituus ei sovi punarinnalle. Myöskään siivet ja käsisiiven ulottuma ovat liian pitkiä punarinnalle. Ne sopivat sitä vastoin varsin hyvin kirjosiepolle kuten siipikaaviokin. Muita lajiehdotuksia tälle linnulle ovat olleet "peippolintu", kivitasku, ja pensastasku. On merkittävää että valkoisen linnun määrittäminen on vaikeaa koska (lähes) kaikki värituntomerkit pettävät. Linnun käyttäytyimnen - hyönteisten nappaaminen ilmasta lyhyellä lennolla sopii myös hyvin kirjosieppoon. Lintu oli vaiti koko tarkkailun ajan.

Lintu on puhdas albiino ja tämän vuoden poikanen. Albinismi on resisiivisen geenin aiheuttama, ja se voi esiintyä vain täydellisenä. Albinismi tarkoittaa että linnusta puuttuvat melaniinien aiheuttamat pigmenitit. Albiinon linnun piirteistä huomaa koipien ja nokan vaaleanpunainen väritys. Kuvissa linnun silmä näyttää lähinnä tummalle, mutta tietystä suunnasta on ilmiselvää, että silmä onkin voimakkaan punainen (ks lentokuva). Jos olet koskaan nähnyt kolibrien värileimahteluja, niin tämän linnun silmä on hieman samalla tavalla punainen vain tietystä suunnasta katsottuna. Nämä piirteet osoittavat että tämä lintu on albiino. Siiven peitinhöyhenissä ja korvien peitinhöyhenissä näyttää olevan vähän tummempaa kuviointia. Nämä lienevät alueita joissa nuorella linnulla on keltaisia ja punaisia väriaineita höyhenissä. Tämänlainen väritys on sallittua albiinoissa yksilöissä. Lintu oli hyvin kesy ja lähestyi kuvaajaa 4 metrin etäisyydelle.
Last update: Jul 14, 2008

Return to main hybrid photopage
Return to main photopage
hits since Jan 01, 2006
and 856 when the erirub page