KOORDINAATEISTA - Miten määrään koordinaattini

Voit ilmoittaa havaintopaikkasi sopivilla koordinaateilla. Suosittelemme KKJ koordinaatteja. Seuraavaksi leveysaste, pituuspiiri tyyppisiä koordinaatteja, mutta tällöin olisi tarpeen tietää koordinaattijärjestelmä (KKJ tai WGS84).

Helpoiten koordinaatit saa selville webbiosoitteesta http://kansalaisen.karttapaikka.fi/ Yksityiskohtaiset ohjeet lopussa.

Käymme tässä läpi muutkin vaihtoehdot.

GT - KARTTASARJA:

Sinisessä 1:200 000 GT irtokarttasarjassa on yhtenäiskoordinaatisto ruudukko. Viivat on piirretty 20 kilometrin välein, mutta paikat pystyy arvioimaan noin 200 metrin tarkkuudella, mikä hätätilassa kelpaa. Aiemmista GT kartoista koordinaatisto puuttui ja uudemmat GT kartat julkaistaan huonommalla 1:250 000 resoluutiolla.

PERUS/MAASTOKARTAT:

Maastokartoissa yhtenäiskoordinaatisto on näytetty punaisella ruudukolla, ja Suomen keskimmäistä pystykaistaletta lukuunottamatta se on "vinossa" mustaan peruskoordinaatistoon verrattuna. Huomaa, että tällöin punaisen ja mustan koordinaatiston pystysuuntaisetkin koordinaatit poikkeavat toisistaan. Käytä punaisia. Idän suuntaisissa koordinaateissa tärkein ero on ensimmäinen luku. Esim Turussa mustat peruskoordinaatit alkavat 1:lla ja punaiset 3:lla ja Itä-suomessa vastaavasti 4:lla ja 3:lla - peruskoordinaatteja (siis noita 1, 2, 4, tai 5:lla alkavia) emme siis käytä. Valitse 3:lla alkavat yhtenäiskoordinaatit.

KKJ koordinaatit ovat muotoa 6709:3249 tai 670910:324930.

Kartta Koordinaatti Järjestelmän yhtenäiskoordinaatisto kattaa koko Suomen suorakulmaisessa verkolla. Eka luku, pohjoinen koordinaatti kertoo etäisyyden päiväntasaajasta ja se alkaa Suomessa joko luvulla 6 tai 7. Seuraava luku on itäinen koordinaatti ja yhtenäiskoordinaatistossa se alkaa aina 3:lla. Luontotutkijat ovat ottaneet tavaksi jättää tuo 3 pois, mutta se ei ole suositeltavaa, koska siten varmistetaan, että koordinaatti on luettu oikein. KKJ voidaan ilmoittaa erilaisilla tarkkuuksilla. Jos ilmoitetaan koordinaatit 100 metrin tarkkuudella on lukusarja muotoa 67091:32493. 1 metrin tarkkuudella ilmoitetaan vastaavasti muotoa 6709103:3249304. Suosittelemme, että ilmoitetaan koordinaatit ainakin 1km tarkkuudella ja että kummatkin koordinaatit ilmoitetaan samalla määrällä merkitseviä numeroita. KKJ koordinaateissa ei käytetä desimaalipilkkua tai -pistettä.

Uusimpiin maastokarttoihin on tulossa violetilla merkityt EUREFFIN koordinaatiston mukaiset leveysasteet ja pituuspiirit. Nämä ovat alle metrin tarkkuudella identtisiä WGS84 koordinaatiston kanssa, josta lisää alla

GPSt:

WGS84 koordinaatisto kattaa koko maapallon pituuspiirissä 15 asteen suikaleissa. Suomi kuuluu kokonaisuudessaan yhteen suikaleeseen.

GPS laitteiden peruskoordinaatijärjestelmä on WGS84.

GPS laitteissa on tavallisesti perusasetuksena koordinaattien esitysmuoto joka on DD MM.mmm (asteet, kaariminuutit ja kaariminuutin desimaaliosat). Tilan säästämiseksi tämä usein ilmoitetaan muodossa DDMM.mmm

Muitakin esitysmuotoja löytyy
DD.ddddd (asteet ja desimaaliosat)
DDMM.mmm (asteet, kaariminuutit ja kaariminuuttien desimaaliosat)
DDMMSS.s (asteet, kaariminuutit, kaarisekunnit ja niiden desimaaliosat).

Huomaa, että näissä formaateissa on desimaalipiste, mikä erottaa sen esim. kkj:n esitystavasta.

GPS:t kykenevät antamaan suoraan kkj:n koordinaatit kun ne on ensiksi asennettu oikein ks. Lisätietoa esim osoitteesta http://users.utu.fi/hlehto/gps/

Tarvittaessa GPS:n säädöt voi tarkistaa esim. vertaamalla GPSin antamia lukuja karttapaikkaan antamiin lukuihin.

GPSien etu on aivan ylivoimainen kun mittauksia tehdään esim metsämaastossa pimeillä pikkuteillä tai mäillä, joissa ei aina itsekään tiedä missä on. GPSn tiedot (koordinaatit ja aika) on lisäksi helppo tallentaa valokuvaamalla.

KANSALAISEN KARTTAPAIKKA: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/

antaa suoraan yhtenäiskoordinaatiston mukaiset koordinaatit. Klikkaa yllä olevaa webbiosoitetta. Sivun auettua Zoomaa mittauspaikkaasi Suomen kartasta klikkaamalla ja siirtämällä kartan oikealla puolella olevalla palkilla kohti suurempaa suurennosta. Kun näet suurimman suurennoksen kartassa mittauspaikkasi, keskitä kartta havaintopaikkaasi klikkaamalla kyseistä kohtaa. Sen jälkeen valitse Karttapaikan valikosta "Muunna" ja klikkaa alempana olevaa toista muunna laatikkoa. Uusi ikkuna avautuu. Voit tulostaa sen Siinä on toisella Koordinaatisto rivillä KKJ yhtenäiskoordinaatisto, eli luvut jotka tarvitset. EUREF-FIN maantieteelliset koordinaatit (jotka vastaavat WGS84 koordinaatteja alle metrin tarkkuudella) on ilmoitettu 3 viimeisellä rivillä. TARKISTUSLUKUJA: Esimerkkinä Töysän Isosaaren päärakennuksen koordinaatit ovat
KKJ Yhtenäiskoordinaatisto 6947667:3339622
WGS84 ovat vastaavasti 62.598582 23.873608

Oman observatoriosi seinälle voit haluta kirjoittaa koordinaatit malliin 62º35'54.9" 23º52'25.0" (EUREF-FIN)

Tarkistin karttapaikan koordinaatit GPSilla tarkkaan mitatun paikan koordinaateista. Karttapaikassa toinen koordinaatti poikkesi 15 metriä ja toinen 3 metriä, mikä saattaa johtua osittain kursorin keskittämisen tarkkuudesta. Tämä on riittävä tarkkuus taivaantausta projektiin.


Harry Lehto
Last modified: Mon Aug 14 09:27:19 EEST 2006