Sukututkimuksia Satakunnasta ja vähän Hämeestä sekä pikkuisen Varsinais-Suomestakin

Varsinaisten tutkijoiden mielestä nämä ovat hutkimuksia eli sellaiset älkööt vaivautuko!

Aloitin sukututkimukseni jo 1970-luvulla ja selvittelin ensin vuonna 1718 Tyrväällä syntyneen esi-isäni kaikkia jälkeläisiä nykyaikaan. Sitten valitsin lähtöhenkilöksi 1585 isännäksi tulleen ja kokosin jälkeläiset vuoteen 1860.

Siirryin sitten tekemään omia esipolvitaulujani ja myöhemmin sukulaisten sekä ystävienkin vastaavia. Silloin havaitsin, että jouduin yhä uudestaan samoihin taloihin, mutta usein eri aikakaudelle kuin ennen. Tällöin kiinnostuin isäntä- eli talonhaltijaluetteloista. Tyrväältä sellaista ei vielä ollut ja niinpä kokeilin sen laatimista. Henkikirjoista (1635) alkaen se onnistui melko hyvin, mutta maakirjat tuottivat ratkaisemattomia ongelmia. Tämä isäntäluettelo paljasti, että tutkimani noin 5000 ihmistä eivät kuulukaan sukuuni! Sitten siirryin syntymäpitäjääni eli Punkalaitumelle, jonka historiasta löytyi talonhaltijaluettelo. Näin vältyin vaikeimman ajankohdan tutkimiselta.

Vähitellen olen sitten laatinut noin kolmenkymmenen pitäjän luettelot lähinnä Kokemäenjoen varresta, mutta myös läntisestä Hämeestä, jonne isoäitini juuret menevät. Jo heti alussa päätin, että henkilön tiedot pitää löytyä samalta riviltä historiakirjatietoineen ja myös puolisot ovat mukana. Tämä onnistuikin hyvin paperilla, mutta pienissä tietokonenäytöissä näyttää tulevan ongelmia tekstin koon suhteen. Selaimissa voidaan säätää tekstin kokoa.

Lukuohjeet

Etunimistö on jätetty ruotsalaiseen asuunsa ja nimet on yhtenäistetty omintakeisesti! Sukunimen paikalla on syntymätalon tai muun merkittävän myöhemmän talon nimi, koska alueella ei ollut sukunimikäytäntöä. Paikkakuntamerkinnöissä on noudatettu vuoden 1939 kuntarajoja. Jos tieto on tarkistettu seurakunnan historiakirjoista, kunnan nimi on kokonaisena, muuten nelikirjaimisena lyhenteenä. Jos et löydä tarkistetun tiedon seurakuntaa, niin selvitä sitten emäseurakunta (esim. HisKi:stä kunkin seurakunnan kohdasta 'Lisätietoja seurakunnasta') ja etsi sieltä. Esipolvitauluissa henkilöistä on esitetty vain perustiedot, jotka ovat tarpeen isäntäluetteloihin. Joihinkin uusiin kohteisiin ja korjauksiin on laitettu talonnimi hakasulkuihin = [], jos isä tai äiti on talollisen lapsi. Samoin torppia on alettu merkitä aaltosuluilla = {} ja kommentteja suluilla = (). (Vaihdoin hakasulut ja sulut yleisen käytännön mukaisiksi 27.5.2021!).

Tänään 14.11.2017 koko Satakunta on käyty läpi! Toivon täydennyksiä edelleen.

31.8.2005 (korjailtavaa löytyy jatkuvasti)
Lasse Iso-Iivari
Turku
lasse.iso-iivari(ät)pp1.inet.fi

Esipolvitaulut         Talonhaltijaluettelot         Hakemistot                       Jotain aivan muuta (Kuralan Kylämäki)                       Vielä ihan muuta (Utsjoen Kevo)