Ajankohtaista
         

Syksyn 2007 ohjelmaa


Seura valmistautuu Aino Kallaksen syntymän 130-vuotisjuhliin vuonna 2008 paraikaa käynnissä olevalla kirjoituskeruulla , joka jatkuu 9.11. saakka.

Syksyllä ohjelmassa ovat Tuglas-seuran kanssa yhteistyössä järjestettävä "Aino Kallaksen maailmat" - luentosarja sekä oma osasto Turun kirjamessuilla. Lisäksi suunnittelemme juhlavuoden 2008 toimintaa - tervetuloa mukaan suunnitteluun. Vuosikokous pidetään Turun kirjamessujen yhteydessä; kutsu lähetetään jäsenille erikseen.
Luentosarja Helsingissä

Aino Kallaksen maailmat


Yhteistyössä Tuglas-seuran kanssa
maanantaisin 17.9.–26.11.2007 klo 18.15–19.45  (ei 12.11.)
Osoite: Mariankatu 11 (luentosali 5), Helsinki

Luentosarjan tarkoituksena on tarkastella suomalais-virolaista kirjailijaa Aino Kallasta oman aikakautensa erilaisissa konteksteissa. Tarkastelun kohteena ovat niin Kallaksen teokset, hänen moninainen tuotantonsa runoista romaaneihin ja omaelämäkerrallisiin teksteihin kuin hänen elämäntarinansakin. Kallas asettuu monenlaisiin sosiaalisiin verkostoihin ja yhteiskunnallis-kulttuurisiin taustoihin, kun häntä pohditaan suhteessa hänen sukuunsa, suomalaiseen kirjalliseen kulttuuriin, virolaiseen kulttuurielämään tai ajan uusiin aatteellisiin virtauksiin. Kallaksen taustalla liikkuu jatkuvasti monimuotoinen suomalainen ja laajempi eurooppalainen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun kulttuurinen maailma, johon Kallas avaa kiehtovia näköaloja liikkuessaan maasta toiseen. Tervetuloa kuuntelemaan!

17.9. Hilkka Oksama-Valtonen ja Heidi Krohn: Krohn-suvun jäljillä
24.9. Maarit Leskelä-Kärki: Aino Kallas ja sisaruuden sosiaalinen verkosto

1.10. Raili Mikkanen: Nuori Aino Kallas
8.10. Leena Kurvet-Käosaar: 
Portrait of an Artist as a Young Girl: "Katinka Rabe" by Aino Kallas and “Seventh Spring of Peace" by Viivi Luik
15.10. Maimu Berg: Barbara von Tisenhusen ja legendan monet versiot

22.10. Sirje Olesk: Aino Kallas virolaisena kirjailijana

29.10. Pirkko-Liisa Rauhala: Aino Kallaksen havaintoja Viron politiikasta ja yhteiskuntaelämästä 1900-luvun alkupuolella - yksi näkökulma päiväkirjojen tulkintaan

5.11. Kukku Melkas: Luonto/ekologinen ajattelu Kallaksen tuotannossa

19.11. Silja Vuorikuru: Myytit, intertekstuaalisuus ja Raamattu Kallaksen teoksissa

26.11. Ritva Hapuli: Aino Kallas matkailijana

 
5.-7.10.2007 Turun kirjamessut


Aino Kallas Seura esittäytyy messuilla! Omalla osastolla (B-halli, osasto 14) on näyttely Kallaksen tuotannosta, joka on järjestetty yhteistyössä Turun yliopiston kirjaston kanssa. Tarjolla 1900-luvun alun tunnelmaa huonekalunäyttelyssä sekä tietoa Kallaksesta ja seuran toiminnasta.

Lava- ja seminaariohjelma:

 Perjantaina 5.10.2007

11.30. Aino Kallas – näyttelyn ja osaston avajaiset. Seuraa esittelevät FT Maarit Leskelä-Kärki, lehtori Hilkka Oksama-Valtonen ja FT Kukku Melkas. (Kirjakahvilan lava, B-halli). Tilaisuuden jälkeen mediatilaisuus lehdistölle ja seuran jäsenille osastolla.
 

Lauantai 6.10.2007

16.10 Ensimmäinen suomalainen romaani. Fredrika Wilhelmina Carstensin romaanista ja tuoreesta suomennoksesta Muratti keskustelemassa FT, tutkija Heidi Grönstrand ja kääntäjä Eeva-Liisa Järvinen. Haastattelijana FT Kati Launis. Yhteistyössä Faros-kustantamon kanssa. (Kirjakahvila)
 

Sunnuntai 7.10.

10.50. Mitä Aino Kallas on minulle merkinnyt?

14.00-15.00 Aino Kallas -seminaari (seminaaritila 4)

Naiskirjailijan yhteiskunnallisuus. Keskustelemassa FM Elsi Hyttinen, FK Suvi Ratinen, kirjailija Riina Katajavuori ja FT Kukku Melkas.

 
15.30-17.00 Aino Kallas Seuran vuosikokous (jäsenille, seminaaritila 4)

 
Aino Kallas Seuran järjestämä kirjoituskeruu


Aino Kallas NYT


Kerro lukukokemuksistasi ja suhteestasi Aino Kallakseen sekä hänen tuotantoonsa. Voit kirjoittaa esimerkiksi siitä, mikä teksti on erityisesti puhutellut sinua ja mikä vaihtoehtoisesti ärsyttänyt, mitä Kallas on sinulle merkinnyt, miten ja missä elämänvaiheessa olet hänen tuotantoonsa tutustunut, entä millaisia tunteita – ristiriitaisia, intohimoisia, vastakarvaisia – hänen tekstinsä ovat herättäneet.

Henkilökohtaisten muistojen ja pohdintojen muoto ja lajityyppi ovat
vapaat. Odotamme esimerkiksi katkelmia, kirjeitä, piirtoja, luonnoksia, suuntaviivoja, esseitä, päiväkirjakatkelmia, runoja – kaikki tekstityypit ovat tervetulleita. Tekstin enimmäispituus on kahdeksan liuskaa.

Kirjoituskeruun järjestää Aino Kallas Seura, joka aloitti toimintansa syyskuussa 2006. Sen lähtökohtana on suomalais-virolaisen kirjailijan Aino Kallaksen (1878-1956, o.s. Krohn) kirjallinen tuotanto ja elämä. Toiminnallaan seura pyrkii kartoittamaan myös laajemmin naisten erilaisia kirjoittamisen muotoja ja tapoja suomalaisessa kulttuurissa 1900-luvun alussa.

Tekstit pyydetään toimittamaan 9.11.2007 mennessä osoitteella:

Maarit Leskelä-Kärki
Aino Kallas Seura
Kulttuurihistoria
20014 Turun yliopisto
tai sähköisesti: maarit.leskela@utu.fi

Liitä mukaan seuraavat tiedot: nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, syntymävuosi, koulutus ja ammatti. Voit osallistua myös nimimerkillä.

Kirjoituskeruu julkistetaan myös Virossa, jossa yhteistyökumppanina toimii Viron Suomen instituutti. Ks. tarkemmin:
http://www.finst.ee/2007/aino_kallas_tana.html

Tavoitteena on toimittaa teksteistä valikoima juhlajulkaisuun Kallaksen syntymän 130-vuotisjuhlan kunniaksi elokuussa 2008. Aineisto arkistoidaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkistoon.

Lisätietoja:
Maarit Leskelä-Kärki
Puh. 050-5344627
maarit.leskela@utu.fi

Kukku Melkas (myös jäsenasiat)
Puh. 040-7080406
kukku.melkas@helsinki.fiAIEMPIA TAPAHTUMIA

Kesän 2007 kuluessa Kallas-tunnelmiin on mahdollista päästä Kustavissa järjestettävillä Volter Kilpi kirjallisuuspäivillä 18.-23.7.2007. Ensimmäisenä ohjelmapäivänä luennoi Kukku Melkas aiheesta "Bathseban kontekstit: Volter Kilpi ja Aino Kallas kiistelevän kirjallisuuden kentällä". Tilaisuus alkaa klo 16 Kustavin kirkonkylässä Tuulentuvassa. Tarkempia tietoja tästä ja kirjallisuusviikosta muuten löydät osoitteesta: www.volterkilpikustavissa.org. Tervetuloa!


Prima vista -kirjallisuusfestivaali Tartossa 3.-6.5.2007

Lauantaina 5.5.2007 klo 12 alkaa Tarton Kirjallisuusmuseossa (Vanemuise 42) Aino Kallas -iltapäivä, jossa suomalaiset ja virolaiset Kallas-tutkijat kertovat tutkimuksistaan. Tilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin!

Kirjallisuusmuseon tutkija Sirje Olesk, kirjallisuudentutkijat Leena Kurvet-Käosaar ja Kukku Melkas sekä kulttuurihistorian tutkija Maarit Leskelä-Kärki kertovat tutkimuksistaan, jotka sijoittavat Kallaksen 1900-luvun alun eurooppalaisessa kulttuurissa monenlaisiin yhteyksiin. Olesk kertoo aluksi Kallaksen Tarton vuosista ja suhteesta tarttolaisiin 1900-luvun alussa. Tuoreiden väitöstutkimusten tulkinnat avaavat Kallaksen päiväkirjoja feministisestä näkökulmasta, tarkastelevat Kallasta osana Krohnien sisarusverkostoa sekä hänen proosatuotantoaan osana aikakautensa yhteiskunnallisia ja kulttuurisia keskusteluja mm. uudesta naisesta.

 Lyhyiden esitelmien jälkeen kerrotaan enemmän Aino Kallas Seurasta, sen yhteistoiminnasta virolaisten Kallas-tutkijoiden ja harrastajien kanssa sekä parhaillaan käynnissä olevasta Aino Kallas -kirjoituskeruusta, joka julistetaan nyt myös Virossa.

 Ohjelma jatkuu kirjallisuusmuseossa, kun Sirje Olesk esittelee laajaa Kallas-arkistoa. Ohjelma päättyy noin klo 14.30.

Ks. ohjelmasta myös Viron Suomen instituutin sivuilta:

http://www.finst.ee/2007/aino_kallase_selts.html

Kirjoituskilpailun julkistaminen:

http://www.finst.ee/2007/aino_kallas_tana.html

Festivaalin yhteydessä järjestetään perjantaina 4.5. seminaari virolaisista kirjailijamuseoista, joiden toiminta on hyvin samantapaista kuin Suomessa suositumpien kirjailijaseurojen. Seminaarin yhteydessä Kallas-seuran Maarit Leskelä-Kärki ja Kukku Melkas kertovat suomalaisista kirjailijaseuroista ja erityisesti Aino Kallas Seuran toiminnasta.

Seminaarin ohjelma:
Reedel, 4.  mail  k. 11 Tartu Linnamuuseumis (Narva mnt. 23)
Kirjanike Muuseumide Päevale
Kava
K. 11  Saabumiskohv
11.15 Karl Martin Sinijärv  Kirjanikust ja tema muuseumist
11.45 Maarja Vaino Ruumiline Tammsaare. Kirjaniku muuseumist Tallinnas.
12.15 kohvipaus

12. 30 Külliki Kuusk   Oskar Lutsu kevadeigatsus. O.Lutsu Majamuuseumi uus

püsinäitus ja selle võimalused muuseumipedagiogiliseks tööks.
13.00 Toomas Muru    Ideest sünnini. Betti Alveri muuseum.
13.30 Kukku Melkas ja Maarit Leskelä-Kärki    Aino Kalda Selts kirjaniku
loomingu uurija ja tutvustajana.

15.00 O.Lutsu Majamuuseumi tutvustus ja vestlusring (Riia tn 38)
Esitelmäillat:

27.3. esitelmäilta Turussa ravintola Koulussa, järjestäjänä Eetos-seura

19.4. klo 18 esitelmäilta Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä


Kukku Melkas ja Maarit Leskelä-Kärki jatkavat syksyisiä esitelmäiltojaan. Tiedossa on keskusteluilta ainakin Turussa Eetos-yhdistyksen järjestämänä Ravintola Koulussa sekä Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä. Kaikille avoimet esitelmä- ja keskusteluillat toimivat samalla kohtaamispaikkoina seuran jäsenille.SYKSY 2006


25.11.2006
Tuglas-seuran järjestämässä, Suomen suurimmassa Viro-tapahtumassa Martin markkinoilla esiintyvät seuran perustajajäsenet, tutkijat Kukku Melkas ja Maarit Leskelä-Kärki, jotka kertovat omista Aino Kallasta ja Krohn-sukua käsittelevistä tutkimuksistaan sekä Aino Kallas Seurasta. Ks. tarkemmin tapahtumasta Tuglas-seuran sivuilta: http://www.tuglas.fi/mm06


Syksyn ja kevään aikana tutkijat, FT Kukku Melkas ja FT Maarit Leskelä-Kärki kiertävät pitämässä esitelmäiltoja tuoreista tutkimuksistaan, jotka käsittelevät Kallaksen proosatuotantoa sekä Kallasta osana Krohnien kirjoittavaa sisarverkostoa. Seuraava keskusteluilta on Suomen Viro-instituutissa Tallinnassa 14.11.2006.


9.11.2006
 Aino Kallaksen kuoleman 50-vuotispäivänä 9.11.2006 seura järjesti Helsingissä Hietaniemen hautausmaalla kävelykierroksen Aino Kallaksen ja Krohn-suvun haudalle. Kävelykierroksen jälkeen ilta jatkui ravintola Elitessä, jossa näyttelijä Heidi Krohn luki Aino Kallaksen novellin "Ihminen" (1913). Illastimme ja keskustelimme Seuran toimintatavoitteista.

Kallaksen haudalla (vas.) Kukku Melkas,
Hilkka Oksama-Valtonen, Maarit Leskelä-Kärki
sekä Krohnin sukuseuran sihteeri Hele Krohn.
Krohnien sukuhauta Helsingin Hietaniemessä.


Ravintola Elitessä Töölössä
näyttelijä Heidi Krohn luki
Aino Kallaksen novellin "Ihminen"
kokoelmasta Lähtevien laivojen kaupunki (1913).

Aino Kallaksen haudalla

Krohnhauta

heidikrohn

29.9.2006
Seura järjesti ensimmäisen tilaisuutensa Turun kirjamessuilla perustamista seuraavana päivänä 29. syyskuuta. Tuolloin seuran perustamisesta tiedotettiin ja näyttelijä Heidi Krohn lausui novellin "Lähtevien laivojen kaupunki" (1913). Esillä oli myös Kallaksen teoksia ja häneen sekä laajemmin naiskirjallisuuteen liittyviä turkulaisten tutkijoiden tutkimuksia.
.