AKKUPORAKONE

ULT 13

 

Akkukäyttöisiä porakoneita käytetään kevyisiin porauksiin ja ruuvinvääntökoneina.  Se on erittäin käyttökelpoinen varsinkin puuntyöstössä. 

Akkuporakoneen osat ovat:

1. Akku.  Se saadaan irti painamalla sivuilla olevista painikkeista ja vetämällä.

2.  Käsikahva/runko

3.  Käyttöliipaisin.  Porakone käynnistäminen/kierroksien säätäminen

4. Suunnanvaihdin

5.  Poraistukka

 

 

6.  Kierrosnopeuden valitsin: hidas/nopea

7.  Momentin säätö.  Momentin säätöä tarvitaan, kun halutaan kiristää ruuveja tai pultteja tiettyyn kireyteen tai halutaan varmistaa, ettei ohuet ruuvit/pultit katkea.  Porattaessa käytetään kuvassa näkyvää poranteräikonia.

 

 

 

Poran kiinnittäminen ja irrottaminen

Tavallinen poranterä, jonka koko on  <10 mm, kiinnitetään poraistukkaan.  Käytännössä istukkakiinnitteisiä poranteriä löytyy noin 15 mm asti.  Terän kiinnittäminen tapahtuu seuraavasti:

1.  Säädetään istukan pesä sopivaksi kiertämällä istukan ulkokehää. 

2.  Laitetaan terä istukkaan ja kiristetään istukka käsin ja sen jälkeen avaimella.  Käytössä on myös ns. pikaistukoita, jotka kiristetään pelkästään käsivoimin (ks. esim. akkuporakone).

Porattavan kappaleen kiinnittäminen

Kun porataan millä tahansa porakoneella, on varmistettava kappaleen kiinnitys, ellei kyseessä ole niin suuri ja painava kappale, ettei se liiku porattaessa esimerkiksi käsiporalla.  Viilapenkissä ja metallintyöstöpöydissä on monenlaisia kiinnitysmahdollisuuksia malleista ja varusteista riippuen, joten tutustu niihin ennen käyttöä.  Perussääntö on että pora ei saa porattaessa osua kiinnityspöytään.  Koneruuvipuristin on yleisin laite porattavien kappaleitten kiinnityksessä.  

Akkuporakoneella porauksen työturvallisuus

1. Porakonetta käyttäessäsi muista, että hiukset ja löysät tai rikkinäiset hihansuut tarttuvat pyörivään poraan helposti.

2. Älä koske poran mukana pyöriviin lastuihin käsin, sillä ne voivat repiä kätesi.

3. Kiinnitä porattava kappale tukevasti.  Älä pitele kappaletta ainoastaan käsin, vaan kiinnitä se aina kiertymistä vastaan

4. Porauksen läpimenovaiheessa ja erityisesti käsisyöttöä käytettäessä pora ”haukkaa” helposti ja saattaa aiheuttaa kiinnityksen pettämisen.

 

metalliporanterä

 

Poraistukka

 

 

 

 

 

 

 

 

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu