PORAUS

ULT 13

 

Poraaminen eli kairaaminen on puuteknologian perustyötapoja. Kairausvälineitä on monenlaisia. Uudet sähkökäyttöiset laitteet ovat paljolti syrjäyttäneet vanhat porausvälineet kuten kairan eli vintilän, pumppuporan, ruuviporan, rintaporan ja käsiporan. Nykyaikana käytetään yleisesti akkuporakonetta, sähköporakonetta ja pylväsporakonetta edellä mainittujen sijaan. Vaikka käyttövoima on muuttunut, poraamiseen käytettävät terät ovat pysyneet ennallaan.

Esi- ja alkuopetuksessa yleisimmin käytettyjä poramalleja; opettajan työkalu esivalmisteluun akkuporakone (1), kairapora tai vinka (2) ja käsipora (3). 

Poraamisessa on tärkeää porattavan kappaleen tukeva kiinnitys, tarkat reiän merkinnät, hyvät porausvälineet ja rauhallinen, tarkka poraamisen suorittaminen.  Tässä kuvassa tehdään purasimella aloitusmerkit / kolot, joista reiän poraaminen on helppo aloittaa.

Terän asentaminen tai vaihtaminen tapahtuu avaamalla istukka erityisen istukka-avaimen avulla tai avaamalla pikakiinnitteinen istukka käsin. Vinoon porattu reikä haittaa usein seuraavassa työvaiheessa, esimerkiksi liitoksissa. Aloittelijan kannattaakin tarkistaa porauskulmaa suorakulman avulla.

Kun porataan suurempaa reikää niin vaarana on että poranterä läpäistessään puun repii alapuolella olevan reunan ruman näköiseksi. Tämä voidaan estää siten että poran kärjen läpäistyä materiaali käännetään kappale ympäri ja jatketaan poraamista rauhallisesti kunnes pora on läpäissyt kappaleen.

Käsiporalla työskenneltäessä on syytä kiinnittää kappale huolellisesti höyläpenkkiin ja huomioida että kun terä läpäisee kappaleen niin se ei osu höyläpenkkiin. Alle voi laittaa tietenkin suojalevyn.

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu