PURISTIMET

ULT 13

 

Puristimet ovat monipuolisia apuvälineitä, joiden avulla voidaan puristaa toisiinsa liitettäviä kappaleita ja osia kokoonpano- ja liimausvaiheissa. Niitä voidaan käyttää myöskin kappaleiden kiinnittämiseen työstön ajaksi esimerkiksi höyläpenkkiin.

Puristamisessa on tärkeää, että puristuslinja tulee oikeaan paikkaan ja suuntaan, jotta puristusvoima kohdistuu oikein. Perusohjeena kannattaa muistaa se, että sijoittaa puristimet aina sivujen suuntaisiksi ja liitosten kohdalle. Jos liitokset eivät "istu" tai ristimitta ei ole tasan, siirrä puristinta niin, että se puristaa ristimitan pidempää puolta lyhemmäksi. Liimalevyä puristettaessa sijoita puristimet kohtisuoraan levyn puristettavia pintoja vastaan. Useimpia puristimia käytettäessä, on puristimet sijoitettava niin, että puristusvoima jakautuu tasaisesti.

Vinoihin pintoihin on tehtävä apukiilat, joiden avulla puristusvoima saadaan kohtisuoraan. Apukiilojen ja puristettavien kappaleiden väliin kannattaa laittaa kaksinkerroin taitettu hiomapaperi, jottei kiilat ja puristimet luista pois paikoiltaan. Valmiit, viimeistellyt pinnat on suojattava apupalikoilla tms. jottei kappaleen pintoihin tulisi puristusjälkiä.

 

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu