Elokuvan kulttuurihistoriaa
1920-luvun lopusta 1950-luvun loppuun

Mihail Kalatozov: Kurjet lentävät (Letjat zhuravli, 1957)

Georgialaissyntyinen neuvosto-ohjaaja Mihail Kalatozov (1903-73) aloitti uransa jo 1920-luvulla, mutta sai eniten mainetta sota-aikaa kuvaavalla elokuvalla Kurjet lentävät, joka palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 1958. Elokuvasta tuli kansainvälinen menestys, mutta sen suosio oli erityisen suuri Ranskassa. Onkin väitetty, että Kalatozovin kuvakielellä olisi ollut vaikutusta ranskalaisen uuden aallon estetiikkaan muutamaa vuotta myöhemmin.

Moskovalaisten nuorten, Veronikan (Tatjana Samoilova) ja Boriksen (Aleksei Batalov), rakkaustarinaa varjostaa puhkeava sota, joka saattaa nuoret erilleen. Suuri isänmaallinen sota tulikin juuri 1950-luvulla elokuvallisen käsittelyn kohteeksi. Yleiseen kulttuuriseen ilmapiiriin vaikutti Stalinin kuolema maaliskuussa 1953, ja sen jälkeen myös elokuvien aihepiireissä ja käsittelytavoissa tapahtui selkeää vapautumista, ei vain Neuvostoliitossa vaan myös muissa Itä-Euroopan maissa.

Pohdiskelukysymyksiä:
Vertaa Kurjet lentävät -elokuvan tyyliä, ennen kaikkea kuvausta, aiempiin sarjan elokuviin. Analysoi elokuvan kuvaa nuoruudesta.

Aikalaisaineistoa:
Soviet War Film Wins Cannes Festival Award, Washington Post 19.5.1958.
Gene Moskowitz: French Movie Front, New York Times 6.7.1958.


Lisätietoa:
Kurjet lentävät, Internet Movie Database

Paluu kurssin kotisivulle

Hannu Salmi, hannu.salmi(a)utu.fi