Minkälainen laite lintujen laulujen äänitykseen?

Omia kommelluksia ja sen semmoisia

(c) Harry J Lehto

Käytännön kokemukseni rajoittuvat seuraaviini laitteisiin kuvapankkiini, Remembird II, Sonyn minidisk MZ-RH1, Fostex FR2-LE, Sound devices 722, Sound devices 702T laittesiiin. Lisäksi olen käpelöinyt muutamia äänitysvempaimia, ja lueskellut jonkinverran asiasta, joten ...

Seuraavat seikat on ainakin syytä tarkistaa

1. Formaatti

wav, pcm

PCM ja sitä vastaava wav ovat kompressoimattomia raakatiedostoformaatteja, joissa tieto on tallennettu suoraan mikrofonin kalvon värähtelytilaa kuvaavana lukuna. Lintujen äänitykseen sopiva otanta on 24bit/48kHz, jolloin mittauksia on 48000 kertaa sekunnissa ja 24 bitin tarkkuudella. Tällä pääsee kattamaan äänen taajuuden 24 kHz:iin asti (puolet tuosta 48kHzstä). Lintuihin tämä riittää. 16 bitin otantakin riittää useimmissa tilanteissa.

Joa haluaa äänittää myös lepakoita ja sirkkoja niin kannataa valita laite joka kykenee (96 tai) 192kHz otantaan. Tämä ei ole mahdolista useimmissa laitteissa.

mp3

Tavallisesti äänityslaitteesta löytyy myös mp3 optio tai joku muu kompressotu formaatti. Ne aiheuttavat kaksi rajoitetta. mp3:n otantatiheys on tavallisimmin sellainen, että korkein mitattu taajuus on joko 16KHz, 11 KHz tai 6KHz. Jälkimmäinen ei riitä useimpiin lintuihin, esim tiltalttien määrittämiseen. Mikäli muuta laitetta ei ole saatavilla, niin toki hätätilanteessa tällainenkin äänitys voi osoittautua avuksi määrityksessä, mutta siitä ei ole "arkistoitavaksi". Kuvapankillani voin äänittää mp3 formaattia nopeudella joka on 128kbps. Tämä antaa äänitteen jolla maksimitaajuus on 16KHz ja syvyys on 16 bittia. Rembird tallentaa maksimitaajuudella 22KHz. Vastaavasti 96kbps otantanopeus antaa maksimitaajuudeksi 11KHz. Toinen seikka joka haittaa jonkinverran mp3 äänitteitä on se että äänitiedostojen kompressointi on häivöllistä, eli tietoa katoaa, ja näyttää siltä että kato on välillä melko rankaa voimakkaan signaalin yläpuolisilta taajuuksilta.

Kuvaustermejä käyttäen pcm vastaa raw formattia ja mp3 eri tavoin -usein varsinrankasti pakattua jpgia.

Yhteenvetona formatista:

wav/pcm minimi mono 44(32)KHz/16bit.
mp3 minimi 96kbps (tai noin 100bps joka on helppo muistaa) dokumentiksi, mielummin 256kbps.
mp3 otantataajuudet 8-48kbps eivät käy enää lainkaan lintujen äänistykseen vaikka ovatkin vielä sopivia puheen äänitykseen

2. Mikrofoni

Useimmissa laitteissa on sisäänrakennettu mikrofoni mutta se ei yleensä tuota riittävää vahvistusta. Taas voihan sillä yrittää äänittää ja jos pääsee metrin tai parin päähän voimakasäänistä lintua niin voi silläkin saada talteen joskus hyviäkin ääniä. Seuraavassa muutamia käytännön huomiota muutamista mikin ja laitteen yhteen sopivuuteen liittyvistä konnankoukuista.

Liitännät:

Laitteessa voi olla ainakin seuraavat liitannat:
(Line) In (linjasisääntulo)- 3.5mm, 1/4" (6mm)
Mic (mikrofonisisääntulo) - 2.5mm, 1/4"(6mm), XLR
Kolme tavallista ja muita harvinaisempia vaihtoehtoja.

Mikkisi päässä voi olla 3.5mm, tai 6mm tai XLR liitin.
Mikkejä on sellaisia jotka toimivat omalla patterilla tai käyvät ns phantom powerilla (esim 48V). Eli siis 4 eri vaihtoehtoa!

Edellä olevasta saa monta kombinaatiota ja monet niistä eivät toimi. Mikin voi liittää linjasisääntuloonpistokkeeseen, mutta siitä läpi tuleva ääni on vaimentunut useita kymmeniä (60dB) desibelejä - eli siis ei toimi käytännössä. Vaimennus on niin voimasta. Mikki tulee liittää siis mikrofonisiääntuloon.

Jos laitteessasi on Mic (tai mikki kuvalla esitetty) sisääntulo, niin silloin on homma parempi. Sonyn minidiskissa toimi sennheiserin MKE300 mikki suoraan mikki sisääntulon kautta.

Fostex FR2-LE laitteessa on XLR ja niiden keskellä 1/4 tuuman sisääntulo. Tässä on sellainen pieni konnankoukku että laite on ajateltu paremmalle mikille kuin MKE300. XLR on varsinainen mikinsisääntulo - molemmille kanavalle erikseen ja sen keskellä oleva 6mm sisääntulo on tarkoitettu line-in sisääntuloksi. Joten jos tökkään siihen 6mm-3.5mm sovittimen, niinen saa MKE300:lla ääntä koska linja on line-in tyyppinen. Eli oman monomikkini sovittaminen fostexiin ei olekaan yks kaks enää triviaali juttu. Homma toimi seuraavasti: XLR:n vasempaan kanavaan XLR-stereo-6mm-stereo sovitin. Seuraavaksi jonoon 6mm -3.5mm stereosovitin. Tämän jälkeen tähän koiras 3,5 mm stereo ja johdon päähän 3.5 mono naaras. Viimeksi mainitussa yhdistelmässä yksi stereon johdoista jätetään kytkemättä ja siis yhdistävässä kaapelissa on vain kaksi johtoa. Sen jälkeen voidaan kytkeä monomikki päähän koko rivin päähän, ja laite toimii melkein kuin unelma. Mikin kytkeminen ei siis ole aina triviaalia. Parasta olisi jos voisi varmistaa että tietty nimenomainen paketti toimii joko kaverin kokemuksen kautta tai itse kokeilemalla.

Sound device laitteissa on XLR liitin ja ne toimivat sekä phantom powerilla että ulkoisen patterivaihtoehdolla.

Phantom power

Jotkin mikrofonit tarvitsevat ns phantom powerin - on syytä tarkistaa että laite myös tukee tätä ja että laite ja mikrofoni ovat tässä suhteessa yhteensopivia.

Mikrofoni tyypin valita

Minkä mikin valitset riippuu siitä mitä haluat tehdä. Mikissä voi olla suuntaava keila tai se voi olla joka suunnasta vastaanottava pallokuvionen (omnidirectional).

Monoäänityksiin riittää yksi mikki. Stereoäänityksiin tarvitset joko kaksi monomikkiä tai yhden stereomikin.

Olen päätynyt käyttämään erilaisia yhdistelmiä: yhtä suuntaavaa monomomikkiä, kahta pallokuvioista ja peiliä, kahta mono tai lievästi suuntaavaa herttakuvioista mikkiä ja jonkinlaista stereosetelmaa. Kaikista on tullut hyviäkokemuksia

Mikkien merkkejä

Tunnettuja ainakin Sennheiser MKE300, Sennheiser K6+ME66, Sennheiser MKH-sarja ja Rode NT1-A.

3. Näytteen Kesto /Kortin koko

Oletetaan että otanta tiheys on 24bit/48KHz = 24 bittiä tai 3 tavua 48000 kertaa sekunnissa eli 144000tavua/sek = 8 640 000 tavua/min.
Silloin 1Gt = 1 000 000 000 tavun kortti kestää 1 000 000 000/8 640 000 minuuttia = 116 min = hieman alle 2h monona ja puolet siitä stereo äänityksenä.
Tarkka määrä vaihtelee hieman koska jokaisessa äänitiedostossa on ylimääräinen otiskkoalue, ja 1Gt ei ole oikeasti 2^30 tavua niinkuin pitäisi.

4. Muuta:

Virtalähde: Akut hyvä kotimaanretkillä - tarkista että uusia on helppo saada. Paristo-optio on hyvä esim. pitkiä ulkomaanretkiä varten.

Kohinataso: Omalla kohdallani eräs valintakriteeri

Puskuri: On joissakin laitteissa. Jos on niin voi olla 2 s, 5 s tai 10 s. Fostex FR2LE:n 2s puskurin ansiosta sain talteen mm. lampiviklon äänen (ks tarsiger.com). Puskurin toimimiseksi mikrofonin täytyy olla tietysti päällä, laitteen valmiusasennossa ja mikin täytyy osoittaa oikeaan suuntaan!

Tiedostojen siirto: Tarkista että tiedostot voi kopioida suoraan tietokoneellesi.

Sony laitteiden ongelma: Ainakin minidiskissä ja ymmartääkseni jossakin uudemmissa kortillisissa laitteissa on kiusana se että datan siirtämiseen tallenusvälineeltä tarvitaan valmistajan omia ohjelmia tai esim. omia (kalliita) muistikortteja.

Automaattinen tiedostojen nimeäminen: Olisi hyvä jos tiedostot nimettäisiin automaattisesti muotoon VVVVKKPPTTMMSS.wav tai esim mutoon 2010_10FI_NNNNN.wav silloin ne olisivat suoraan oikeassa järjestyksessä. Sonyn minidiskissä tiedostojen nimeäminen oli pullonkaula. Tiedoston oletus nimi ja tiedoston aikaleima eivät siirtyneet automaattisesti tietokoneelle. Fostex ja SD ovat tässä suhteessa parempia. Sekä tiedoston nimi että aikaleima siirtyvät tietokoneelle tai esim kuvapankkiin. Remembird IIssa on oma ohjelma tiedostojen siirtamista varten. Toimii varsin kätevästi.

Päivitys jatkuu tästä

Kortti vai kovalevylaite

Kortti. Vähemmän kohinaa, eikä liikkuvia osia.

Mistä akku FOSTEX FR2-LE:hen?

Joo... Se oli vähän vaikea löytää. Onnistuin kyselemällä ja kyselemällä löytämään kaksi paikkaa Turussa jotka myivät näitä akkuja. Eka oli Forumissa sijaitseva ClaesOlsen (tulikohan nimi kirjoitettua oikein?) niillä oli muistaakseni 1600 tai 1800 mAh akkuja. En osatanut sieltä - jotenkin sitten päädyin Kupittaan puiston vieressä sijaitsevaan Hobbylinna/Fairsoft nimiseen harrastuskauppaan. Myyvät siellä kaukoohjattavia lennokeita, veneitä ja autoja. Siellä oli vähän tehokkaampia 3200 ja 3600mAh akkuja. Ostin jälkimmäisiä. Kuulemma heille "tulee joskus" 4000 mAh akkuja. Hintaa oli nelisenkymppiä/akku. Sieltä löytyi myös laturi. En muista hintaa- oli vähän kallis, mutta lataa nopeanpuoleisesti. Akut ovat "7.2V Tamiya" tyyppiä. Laitteessa tarttee asettaa myös oikea virtalähde optio. Akkua koneeseen asetettaessa täytyy olla varovainen ettei käytä yhtään "ylimääräistä voimaa". Se on erittäin jämpti. Tarvittaessa voin selittää lisää vaikka puhelimitse.

Äänen käsittelyohjelmat:

Seuraavat ovat ilmaisia: Audacity, Raven lite löytyy Raven sivuilta tai Syrinx

Formaattimuunnoksiin esim ohjelma switch

5. Linkkejä

Seuraavilla linkissä on joitakin käytännön vertailuja. Sivu on englanniksi, mutta pienellä sanakirjan plaraamisellä selviää ainakin taulukoista. Sivu ei varmaan ole täydellinen mutta melko kattava silti.
http://www.avisoft.com/tutorial_field_recording.htm

Luetteko mittalaitteiden kohinatasoista joita ei välttättä kannata yksin tuijottaa, koska esim koko saattaa olla tärkeämpi (ks edellinen linkki). Sivuilla luetellut parille tusinalle laitteelle näyttää olevan linkit myös kunkin laitteen käsikirjoihin, jotka on hyvä katsoa ainakin teknisten yhteenvetojen osalta ennen laitteen hankkimista - siten tietää formateista ja mikkiliitännän ominaisuuksista
http://www.avisoft.com/recordertests.htm

Saman lafkan sivuilta löytyy joidenkin mikki + nauhoituslaite yhdistelmien kohinatasoja

http://www.avisoft.com/test/noisefloors.pdf

Yleishyödyllinen yhdistys jonka sivuilla on hyvä surffailla - paljon erilaista tietoa, mm edellisiltä sivuilta puuttuvan ZoomH4:n testi
http://www.wildlife-sound.org/
http://www.wildlife-sound.org/equipment/recorders/zoomh4/index.html

Tekniikan maailman kaksi testiä (ilman linkkejä):
Hei me äänitetään! ZoomH4, Edirol R-09 ja Microtrack 4/96 TM, 10/2007 s 158-166
Musiikki muistiin. Fostex FR-2 LE, Marantz PMD 660 ja Roland CD-2 (viimeinen ei oikein lintu änitykseen) TM 3/2008 s 66-71

Enemmän puheen äänittämiseen suuntautunut testisivusto. Näppärästi osa laitteista nopeasti vertailtavissa.
http://www.wingfieldaudio.com/portable-recorder-reviews.html

Joukko äänityslaitteita kyseisiä firmoja erityisemmin mainostamatta
http://www.thomann.de/fi/kannettevat_nauhurit.html
http://www.inquitaudio.co.uk/html/recorders.html



hits since Oct 01, 2008
Last modified: Wed Oct 13 01:39:37 EEST 2010