Taivaankirkkaus_esimerkki laskut

Esimerkeissä on käytetty ohjelmia Photoshop Elements 2 (PE2) ja Cartes du Ciel (CdC), koska ne sattuvat olemaan laajalle levinneitä ohjelmia ja koska ne sattuvat olemaan koneessani. Muut kuvankäsittelyt ohjelmat käyvät myös analyysiin, mutta suosittelen CdC:ta sen helpon saatavuuden ja  lisäominaisuuksien takia. Linkki pääohjeissa. En tosin tiedä toimiiko ohjelma muissa käyttöjärjestelmissä kuin Windowseissa. 

Kameran mittakaava

Tässä käydään läpi kameran mittakaavan mittaaminen kuvasta joka on otettu kohti taivaannavan suunnasta. Taivaannapa on hyvä suunta koska se on helposti tunnistettavissa, koska tähdet eivät siinä juurikaan liiku 30 sekunnin valotuksessa. Tulet tarvitsemaan tätä mittakaavaa myöhemmin taivaan taustakirkkauden määräämisessä, ja onhan muutenkin mukava tietää mikä on kamerasi mittakaava

 

Avaa kuvatiedosto johon olet kuvannut taivaan napa-aluetta. Valitse PE2n tools ikkunasta (vasemmalla) viivatyökalu – kuten osoitettu. Sitten avaa myös PE2:n Windows valikosta Info ikkuna ja laita se ruudulle. Info ikkuna näkyy oikealla.

Valitse 2 sopivaa tähteä kummatkin noin 1/3 reunasta ja ”vastakkaisissa kulmissa”. Koeta muistaa missä 2 tähti on – ei ole kauhean kriittinen että osut oikeaan. Huomaa että palkit kuva-alueen reunassa näyttävät että kenttä on suunnilleen ylä- ja oikeassa kolmanneksessa. Siirry ekan tähden päälle ja lisää suurennusta vaikka 300%iin. Klikkaa ekan tähden päälle ja vedä hiirellä vastakkaista kulmaa kohti. Hae sieltä sopiva tähti. Älä vapauta hiiren näppäintä vaan koeta kirjoittaa ylös info-ruudun

ylemmässä oikeassa neljänneksessä oleva luku  D = merkin jälkeen. Se ei näy allaolevassa leikkeessä koska kyseinen luku muuttuu kun siirrät hiirtä, ja katoaa tykkänään kun nostat sormen hiireltä.  Tässä tapauksessa

Info ruudussa luki seuraavat tiedot

R=(tyhjä)          ΔX = −1331.33

G=(tyhjä)         ΔY= − 478.67

B=(tyhjä)          A= 19.8

                        D= 1414.77

X=2090

Y=798

Tämä D on siis viivasi pituus pikseleissä. Älä tallenna tiedostoasi, vaan pidä se edelleen auki.

 

 

Vaihda kenttäsi sellaiseksi että näet koko kuvan. Nyt alat selvittää mitä valitsemasi tähdet ovat ja mikä niiden välimatka on kaarisekunneissa. Kuvakenttäsi pitäisi näyttää suunnilleen seuraavalle. Kuvan keskellä olevan valkoinen viiva on mittausviivasi ja kirkas tähti keskellä kenttää on pohjantähti. Tämän kentän orientaatiossa auttaa suunnattomasti Pohjantähden lähellä näkyvä himmeä tähti joka on tässä noin klo 11 suunnassa viivan ja pohjantähden välissä.


 

Tietokoneellasi on jo asennettuna Cartes du Ciel (tai joku muu sopiva tähtiohjelma): Olen valinnut 15 asteen näkökentän ja

pohjantähden lähelle keskustaa. Olet kanssa kiertänyt näkökentän suunnilleen oikean suuntaiseksi. Tunnistat ekaksi viivan oikeassa päässä olevan tähden. Klikkaat hiiren oikeanpuoleisella näppiksellä ekan tähden päälle. Ilmestyneestä valikosta klikkaat nearest object.  Sen jälkeen näyttöön ilmestyy Identification ruutu, josta ilmenee monenmoista tietoa tähdestä. 

 

 

Seuraavaksi tunnistat viivan vasemmassa päässä olevan tähden. Alla olevassa kuvassa näytetään miten tämä tehdään. Klikkaat tähteä taas oikealla hiirellä ja valitse sitten ilmestyvästä valikosta nearest object. Näkyviin ilmestyy taas identifikaation ruutu.

 

Identifikaation ruudukon alareunassa on luku jota etsimme. Distance to the last object kertoo miten pitkä tuo viiva on. 

Esimerkissämme kahden tähden välimatka taivaalla on r = 10º 17´ 29.5´´. Muutetaan tämä kaarisekunneiksi

r=10×3600+17×60+29.5 = 37049.5

Kameran kuvassa välimatka oli D=1414.77 pikseliä, joten kuvan mittakaava on

S=r/D=37049.5/1414.77  =  26.188´´/pikseli

Tallentamatta tiedostoa sulje se, ellet välttämättä halua piirtämäsi viivaa kuvaan. Jos käytyä aina tätä samaa linssiä, ei sinun välttämättä tarvitse toistaa mittausta. Jos vaihdat linssiä, tai kameran runkoa, tai jos niitä huolletaan perusteellisesti (esim. siirretään fokuspistettä), niin toista mittakaavan mittaus uudelle järjestelmälle.

 

 

Taustan mittaus

Taustan mittaus tehdään ensisijaisesti zeniitistä otetusta kuvasta. Toissijaisesti voidaan ottaa sarja pääilmansuunnista noin 30°  korkeudelta. Oma kuuden kuvan sarjani on tavallisesti P(olaris), Z, N, W, S, E. Seuraavaksi esitellään miten taustan mittaus määrätään. Analyysi suoritetaan ensisijaisesti vihreän valon kaistalle. Monissa kameroissa tämä vastaa suunnilleen fotometristä V kaistaa, jolle magnitudit on helposti saatavissa. Asetusten standardoimiseksi kuvat tulisi ottaa päivävalo asetuksella – mikäli mahdollista - myohemmin voidaan myös analysoida R ja B kaista erikseen. B ja R kaista vastaavat ainakin Canonin D20:ssa likimain B ja R kaistoja.  Alkuperäiset kuvat kannattaa pitää tallessa, sillä niitä voidaan tutkia myöhemminkin. Toistaiseksi siis vihreän värin kirkkaus on tärkein. Alla olevat esimerkit on annettu kokonaiskirkkaudelle. Vihreälle värille saadaan laskettua vastaavat tulokset valitsemalla histogrammissa Channel: Green.

Ellei kamerassa ole ohjemallista pimeän ruudun poistomahdollisuuta,  on sinun tehtävä erillinen pimeän kohinan poisto

Avaa PE2:lla analysoitava kuvasi. Tunnista kenttä ja sopiva mittaustähti vertaamalla kenttää CdC:n karttaan. Tähden tulisi lähellä kuvan keskiosaa – ja mahdollisimman kirkas. Erityistä huolellisuutta on syytä pitää että tähti ei ole saturoitunut – eli mikään sen pikseleistä ei ole arvoltaan 255. Sopivat tähdet ovat 20D+50f2.5 yhdistelmällä noin suurusluokkaa 7,5-8,5. Alla on tunnistettu tähti. Magnitudi 7.89 kannattaa kirjoittaa ylös. Käytä lukua joka on annettu kohdassa Visual Magnitude. VT ei ole standardi V-kaista

  

Valittu tähti on hieman länteen (oikealle) 8 Lyncis tähdestä.  Alue sijaitsee Ilveksen (Lynx) ja Pikkuleijonan (LMi):n raja-alueella. Kyseinen kenttä oli esimerkki siitä miten tärkeitä ovat hyvät muistiinpanot HETI kuvia otettaessa. Kuvion löytäminen CdC:sta kesti useita tunteja koska luotin siihen että kameraan tallentuvat tiedot riittäisivät.  Muistiinpanomerkintä kuvaussuunnasta olisi ollut mittausta merkittävästi edistävä asia.

Varsinainen mittaus etenee seuraavasti. Valitse PE2:n toolboxista, alue työkalu. Olen valinnut sen ympyräksi, ks työkalupalkkia 2 kuvaa alaspäin. Palkin vasemmassa yläreunassa. Valitsin kanssa työkalun asetuksista fixed ratio, height 1 ja width 1, näin saan ympyrän muotoisen alueen. Seuraavaksi klikataan hiiren vasemmalla näppäimellä vertaustähden lähelle. Vedetään mittausalue tarpeeksi suureksi siten että sen läpimitta on hieman suurempi kuin tähden viiva. Kun rengas on tehty. Vapautetaan hiiri ja painetaan uudelleen vasenta näppäintä renkaan sisällä keskistetään rengas tähden päälle (alla olevakuva). On syytä tarkistaa että renkaan sisällä ei ole muita (himmeitäkään tähtiä). Tämän jälkeen valitaan PE2:n yläpalkista Edit ja sen valikosta histogram. Tässä histogrammissa on tärkeitä asioita tarkistettavana. Histogrammi antaa tietoa mittausympyrän arvioista. Ensiksi tarkistetaan, että histogrammin pienet mustat pykälät eivät jatku oikeaan reunaan eli ole saturoituneet. Toiseksi  tässä kohtaa voit mitata joko vihreän kaistan valitsemalla (green) (tai esim. koko kirkkauden (luminosity)). Kolmanneksi, tärkeimmät luvut tässä kuvaajassa ovat Mean ja Pixels, joiden arvot ovat MS=20,14 ja P=716. Edellinen on tähti+taustan mittaus ja jälkimmäinen on pikselien määrä renkaassa. Kirjaa ne ylös.

Sulje histogrammi ikkuna.

Seuraavaksi. Ota renkaasta hiiren vasemmalla näppäimellä kiinni ja siirrä se lähellä sijaitsevaan kohtaan jossa on pelkkää taustaa.

Toista taas Edit –Histogram saat tästä taas histogrammin. Tämä on pelkän taustan histogrammi. Käytä samaa kanavaa kuin edellisessä kohdassa. Histogrammin tiedoissa pikselien määrä pitäisi olla sama kuin aiemmin. Keskiarvo mean on kuitenkin eri. Tässä esimerkissä sen arvo on  MB=14.78

 

 

Nyt voimmekin laskea taivaan taustan kirkkauden. Kasassa olevat mitatut suureet ovat

 

Tähti+taustan keskiarvo renkaassa MS = 20.14

Pelkkä taustan keskiarvo renkaassa MB = 14.78

Pelkkä tähti vastaa siis arvoa 5.36 ja sehän oli magnitudiltaan V = 7.89.

Taustan kirkkaus arvo on 14.78 on 2,7575 kertaa tähteen verrattuna. Tämä kirkkaus on kokonaiskirkkaus P = 716 pikselistä.

Kuvan mittakaava on S = 26.188´´/pikseli, joten yhden pikselin ala on 467,37 neliökaarisekuntia. Renkaan pinta-ala on siis 334641,2 neliökaarisekuntia.

Joten neliökaarisekuntia kohti tulee taustasta valoa joka on 2,7575/334641,2 = 8,24006·10-6 kertaa tähden kirkkaus. Magnitudeissa tämä vastaa 12,71 magnitudin eroa

 

Taustan kirkkaus on siis Turkissa Chimeran alueella 7.89+12,71= 20,60 mag/neliokaarisekunti..

 

Suora kaava taivaan taustakirkkauden laskemiseksi on

TAUSTA = V–2.5log(((MS/MB)-1)·P·S2)

 

Palaa taivaan taustan mittausten pääohjeisiin

 

 

div>