Miten kuvaan?

Päiväkirja:

Pidä havainnoistasi päiväkirjaa. Kirjaa ainakin seuraavat tiedot:
Kuvaaja, mittauspaikka, päivämäärä, kellonaika, aikajärjestelmä, kuvaussuunta (Z,P,S,E,W,N), likimain tähdistö, kaista (G, R, B, L, tai teleskoopeilla V,R,B,U,I), muut huomiotavat seikat kuten sumu/usva/jääsumu/heikot revontulet/kuu/lumi/mahdollinen cirrus.
Ota illan lopuksi valokuva kaikista muistiinpanoistasi.

Kameran asetukset:

Nämä asetukset on testattu paikoilla joissa taustan kirkkaus on välillä 18 ja 21 magnitudia/neliökaarisekunti. Vielä valoisammissa paikoissa kuten suurten kaupunkien lähellä voi joutua muuttamaan asetuksia (mieluiten aukkoa).

Pyritään seuraaviin kameran perusasetuksiin
1) ISO 800
2) 30 sec valotus
3) f:2.5 (tai f:2 tai f:2.8)
4) polttoväli 50mm
5) valkobalanssi daylight (auringon kuva Canonin kameroissa)
6) kuvattaan jalustalla ilman seurantaa

Seurannan poisjättäminen on tärkeä, jotta tähtien kuvat eivät saturoidu (”pala puhki”) ja jotta samanaikaisesti saadaan taustaan tarpeeksi valoa. 30 sekunnin valotuksella, dec = 60 deg tähti piirtää 225 kaarisekunnin kaaren joka vastaa 10D/20D:ssa 8 pikseliä.

Oikein pimeimmissä paikoissa voi mittauksiin käyttää suurempaa aukkoa, esim 1.8 tai 2. Huomaa, myös että jos aiot analysoida kuvia photoshop elementisin avulla, niin varmista että pimeälläkin paikalla tulee taustaan mitattavissa olevaa valoa. Käytä tällöin suurinta mahdollista aukkoa.

Kuvien välillä on hyvä pitää minutin tauko – jottei kohina CMOSissa nouse liikaa.

Pimeä ruutu:

Jos kamerassasi on mahdollisuus ottaa pimeä valotus (Canonin slangissa käytetään nimeä "kohinan poisto valotus"), niin anna kameran ottaa se heti varsinaisen kuvan jälkeen.

Mikäli kamerassasi ei ole tätä mahdollisuutta, tulee sinun ottaa pimeä ruutu. Se otetaan siten että heti kuvaamisen jälkeen. Asetetaan linssinsuoja tiiviisti linssin eteen ja otetaan uudelleen kuva tasan samoilla asetuksilla (ISO, valotus) mutta pitäen suojaa edessä. Tämä kuva mittaa sen miten suuri on kameran ”pimeä virta”.

Kuvaussuunnat:

2 Pääsuuntaa: Zeniitti ja pohjantähden ympäristö. Kuvataan ensisijaisesti näitä suuntia. Zeniitti on tärkein suunta taustaa mitattaessa. Pohjantähti on toiseksi tärkein sisäistä backupia varten. Koodit ovat Z ja P

4 Lisäsuuntaa: Neljä pääilmansuuntaa noin 30 asteen korkeudelta. Matalammalla olevia mittauksia voi ottaa jos aika ja rahkeet riittävät. Niitä voidaan käyttää arvioimaan ekstinktion suuruutta kun vesisumu/kosteus haittaavana. Jääkiteiden aiheuttama vaikutus ekstinktioon ei esim. ole tiedossa. Jollei kaikkia näitä neljää suuntaa pysty mittaamaan niin ei sitten. Koodit näille suunnille ovat N, W, S, E.

Kuvauskaistat:

1 Pääkaista: Digikameroissa G kaista, tai teleskoopeissa V kaista.
Tämä valitaan digikameroiden kuvista varsinaisesti vasta analysointivaiheessa

Lisäkaistat: Digikameroissa R ja B. Fotometristandardin omaavilla teleskoopeilla B, R, U ja I.


Harry Lehto
Last modified: Wed Aug 9 14:33:51 EEST 2006