Huomasin jotain, joka demonstroi tämän päivän virheellisiä terveysmielikuvia niin hienosti, että en voinut olla kirjoittamatta.
Lisäaineetonta tupakkaa (additive free tobacco).
Kyllä, hyvät lukijat, markkinoilla on lisäaineetonta tupakkaa! Miksi trendikkäät terveysbloggaajat eivät ole tarttuneet tähän aikaisemmin*?
(* = Kenties siksi, että markkinoinnin keinoin luodun mielikuvan vastaisesti luonnollisuuden ja terveellisyyden välillä ei ole mitään yhteyttä. Lisäaineilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko tuote terveellinen vai ei.)
Mitä ovat lisäaineet?
Lisäaineilla tarkoitetaan kaikkia niitä yhdisteitä, jotka lisätään elintarvikkeisiin muusta kuin ravitsemuksellisesta syystä. Yksi tavoite lisäaineiden lisäämisessä on lopputuotteiden säilyvyyden takaaminen. Osa ruoan sisältämistä yhdisteistä, esimerkkinä tyydyttymättömät rasvat, hajoaa ajan kuluessa, jolloin syntyy ruoan ulkonäköä, makua ja ravintoarvoa huonontavia reaktiotuotteita. Ruoka tarjoaa myös erinomaisen kasvualustan bakteereille, jotka aineenvaihdunnallaan tuottavat yhdisteitä, jotka voivat olla ihmiselle myrkyllisiä. Ruoan pilaantumisen ehkäisemiseksi elintarvikkeisiin voidaan lisätä stabilointi- tai säilöntäaineita, mikä on järkevää ja perusteltua. Nykyisten lisäaineiden aikakaudella ruoka säilyy ilman että se muuttuu pahan makuiseksi, ja ruokamyrkytyksetkin ovat harvinaisia (liittyvät lähinnä luonnollisuushömpötyksiin, esimerkkinä raakamaito).
Se, että jotakin ainetta käytetään lisäaineena, ei kerro mitään siitä, onko aine luonnossa esiintyvä vai keinotekoinen. Esimerkiksi sitrushedelmissä on lunnostaan runsaasti askorbiinihappoa, jota käytetään elintarvikkeissa happamuudensäätöaineena (E300). Sitä myydään myös ravintolisänä, jolloin sitä kutsutaan C-vitamiiniksi.
Ongelmana on liiallinen yksinkertaistaminen
Osa elintarvikkeissa käytettävistä lisäaineista on suurena määränä ihmiselle haitallisia. Osa siinä määrin, että joidenkin aikaisemmin hyväksyttyjen lisäaineden käyttö on sittemmin kielletty. Syystä tai toisesta yleiseen tietoisuuteen on muodostunut mielikuva kaikkien lisäaineiden haitallisuudesta.
Mielikuva on virheellinen, mutta yritykset ovat haistaneet rahan ja alkaneet käyttämään markkinoinnissa termejä kuten ”luonnollinen” tai ”lisäaineeton” antaakseen mielikuvan puhtaasta ja turvallisesta tuotteesta. Lisäaineettomuus ei kuitenkaan kerro mitään tuotteen terveysvaikutuksista. Lisäaineeton tupakka on yhtä vaarallista kuin lisäaineta sisältävä, sillä tupakan myrkyllisyys ei johdu lisäaineista vaan tupakkakasvin luonnollisista tuottamista kemikaaleista.
Jos lisäaineet olisivat myrkkyä, ne aiheuttaisivat sairauksia
Lisäaineiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi 1900-luvulla, ja nykyisin ihmiset altistuvat sadoille lisäaineille joka päivä. Samaan aikaan, kun lisäaineiden käyttö on lisääntynyt, elinajanodote on jatkanut tasaista kasvuaan, ja entisaikojen sairaudet ovat päivä päivältä harvinaisempia. Lisäaineita välttävien ja muiden välillä ei ole havaittu eroja terveydessä. Sen sijaan esimerkiksi tupakoitsijoilla elinajanodote on selvästi muita matalampi ja riski syöpään korkeampi. Jos lisäaineet olisivat niin vaarallisia kuin lisäainekammoiset luulevat, näkyisi se sairastavuudessa samalla tavalla kuin tupakan kohdalla.
Luonnollisuus ei ole sama asia kuin terveellisyys. Lisäaineet eivät ole yksi yhtenäinen kokonaisuus joka on joko hyvästä tai pahasta, vaan suuri joukko yhdisteitä, joista osa on hyödyllisiä ja osa haitallisia. Lisäaineettomuudesta ei voi päätellä yhtään mitää ruoan terveellisyydestä. Parhaimmillan lisäaineettomuus on mainoskikka, jolla markkinoija yrittää vedota kuluttajien virheellisiin mielikuviin. Pahimmillaan se johtaa elintarvikkeiden huonompaan säilyvyyteen ja kohonneeseen ruokamyrkytysriskiin. Älä anna huijata itseäsi!