Muita hyödyllisiä ominaisuuksia

-
Yksi tärkeä IRAFin ominaisuus on mahdollisuus käyttää listoja useamman kuvan käsittelemiseen yhdellä kertaa. Esimerkiksi jos halutaan lisätä 314 ADUa kuviin kuva1, kuva2, ..., kuva10 (10 kpl), luodaan ensin tekstieditorilla esim. tiedosto nimeltä kuvat, jossa on kaikki käsiteltävät kuvat kuva1 ...kuva10 lueteltuina, yksi kullakin rivillä ja ilman .fits -päätettä. Tämän jälkeen annetaan komento

imarith @kuvat + 314 @kuvat

Huomaa siis, että @-merkki ilmoittaa että kuvat on lista kuvia eikä yksittäinen kuva. Huomaa myös, että yllämainitussa esimerkissä käsiteltävät kuvat korvautuvat uusilla kuvilla.

-
IRAFissa on oma merkintätapansa kun halutaan tarkastella jonkin kuvan osakuvaa. Jos esim. halutaan tietää statistiikkaa suorakulmaiselta alueelta, jota kuvassa kuva1 rajoittavat kolumnit 100-120 ja rivit 200-230, kirjoitetaan

imstat kuva1[100:120,200:230]

eli osakuva spesifioidaan

[alin kolumni:ylin kolumni,alin rivi:ylin rivi].

Huomaa, että tällä tavalla voi määritellä vain suorakulmaisia alueita.

-
Viimeksi annettuja komentoja voi tarkastella painamalla ylöspäin -nuolta, kunhan IRAF vain on käynnistetty komennolla ecl (=enhanced cl) eikä cl. Jälkimmäisessä tapauksessa komennot saa esiin kirjoittamalla :e <return>, jolloin viimeksi annettu komento tulee näkyviin. Ylöspäin -nuolella voi selata komentoja. Komentoja on myös mahdollista editoida.

-
Paketin kaikki komennot voi listata kirjoittamalla ? <return>

-
Kometoja ei tarvitse kirjoittaa koko pituudessaan, kunhan ne ovat yksiselitteisiä. Riittää esim. kirjoittaa displ eikä display, mutta disp ei vielä riitä erottamaan display -komentoa dispcor -komennosta.

Kari Nilsson
2013-12-16