Äärellisen joukon X parillinen permutaatio voidaan esittää 3-syklien kuvaustulona.
Jos n > 0, niin teemme ensin havainnon, että tällöin liikkuvia alkioita on ainakin 3 kappaletta. Selvästi tapaus n = 1 on mahdoton (mikä voisi olla ainoan liikkuvan alkion kuva, kun kaikki muut ovat itsensä alkukuvia). Jos n = 2, niin ainoiden liikkuvien alkioiden, sanokaamme x ja y, on pakko kuvautua toisikseen. Tällöin kuitenkin s=(xy)> on 2-sykli, mikä on mahdotonta, koska oletimme, että s on parillinen permutaatio.
Voimme siis olettaa, että n on vähintään 3. Olkoon x yksi liikkuvista alkioista. Nyt s(x) on myös liikkuva alkio, sillä sen alkukuva on x (paikallaan pysyvä alkio on itsensä alkukuva). Oletuksestamme seuraa, että löytyy vielä kolmaskin liikkuva alkio y. Tarkastelkaamme kuvaustuloa s'=(x y s(x)) s. Jos alkio z pysyy paikallaan kuvauksessa s, niin z ei ole mikään alkioista x, y, s(x). Näin ollen z pysyy paikallaan myös kuvauksessa s'. Lisäksi huomaamme, että tässä kompositiossa x kuvautuu ensin alkioksi s(x), jonka 3-sykli sitten kuvaa alkioksi x. Näin ollen s'(x)=x. Olemme osoittaneet, että permutaatiossa s' on vähemmän liikkuvia alkioita kuin permutaatiossa s. Lisäksi tulosäännön nojalla permutaatio s' on parillinen. Induktio-oletuksen nojalla permutaatio s' voidaan lausua 3-syklien tulona. Koska 3-syklin (x y s(x)) käänteispermutaatio on 3-sykli (x s(x) y), niin (x s(x) y) s'= (x s(x) y) ((x y s(x)) s) = ((x s(x) y) (x y s(x)) s) = id s = s. Saamme siis permutaatiolle s esityksen 3-syklien tulona jatkamalla permutaation s' vastaavaa esitystä 3-syklillä (x s(x) y). MOT.
Ryhmä G(asennot) on Rubikin ryhmän normaali aliryhmä
Ryhmäteorian alkeita tuntevat selviävät edellisestä todistuksesta toteamalla, että tarkastelukulman vaihto kuution yksittäisten ruutujen permutaatioista kuution palojen välisiin permutaatioihin antaa surjektiivisen homomorfismin f Rubikin ryhmältä ryhmään G(paikat). Aliryhmä G(asennot) on tämän homomorfismin ydin, joten se on tällöin välttämättä normaali aliryhmä.
Nyt olemme laajentaneet kärkipalan kiertymän määritelmää. Samoin laajennamme kuution kokonaiskiertymän (=yksittäisten kärkipalojen kiertymien summa) määritelmän koskemaan myös niitä tilanteita, joissa kaikki kärkipalat eivät ole oikeilla paikoillaan. Väitteemme todistamiseksi riittää osoittaa, että jokainen perussiirto muuttaa kuution kokonaiskiertymää 360 asteen monikerralla. Heti näemme, ettei etu- tai takasivun kierto lainkaan muuta kokonaiskiertymää, koska kärkipalat eivät tällöin lainkaan käänny vertailukohtana oleviin etu- tai takasivuihin nähden.
Tarkastelemme yksityiskohtaisemmin perussiirtoa "oikeaalas". Se vaikuttaa ainoastaan kuution oikealla sivulla olevien 4 kärkipalan asentoihin. Käydään ne läpi yksitellen. Oikea etuyläkärki kiertyy oikeaksi etualakärjeksi:
Vastaavasti näemme, että oikean takayläkärjen kiertymä pienenee 120 asteella siirrossa "oikeaalas". (Itse asiassa kiertymän kasvaminen 240 asteella on myös mahdollista, jätämme jälleen huomiotta 360 asteen poikkeamat.) Samoin näemme, että oikean etualakärjen kiertymä pienenee 120 asteella (tai kasvaa 240 asteella) ja että oikean taka-alakärjen kiertymä kasvaa 120 asteella niiden siirtyessä uusille paikoilleen perussiirrossa "oikeaalas". Kaiken kaikkiaan näemme, että 360 asteen poikkeamia lukuun ottamatta siirron "oikeaalas" vaikutus kuution kokonaiskiertymään on nolla.
Muiden perussiirtojen vaikutus voidaan laskea samalla tavalla (tai palauttaa siirtoon "oikeaalas" tai sen käänteissiirtoon "oikeaylos" koko kuutiota kääntelemällä siten, että etu- ja takasivu pysyvät paikoillaan). Koska minkä tahansa perussiirron vaikutus kokonaiskiertymään on 360 asteen monikerta, näin on oltava jokaisen Rubikin ryhmän permutaationkin kohdalla. MOT.
Ryhmä G(paikat) on aliryhmänsä H ja sen
sivuluokan "oikeaalas" H erillinen unioni.
ryhmän G(paikat) alkioiden määrä on kaksi kertaa aliryhmän H alkioiden
määrä.
Aliryhmä H muodostuu tarkalleen tyyppiä "parillinen|parillinen" olevista
permutaatioista. Koska "oikeaalas" on tyyppiä "pariton|pariton",
näemme tulosäännön nojalla, että tyyppiä "pariton|pariton" oleva permutaatio h
voidaan esittää yhdellä ja vain yhdellä tavalla muodossa h = "oikeaalas" h', missä
h' on tyyppiä
"parillinen|parillinen". Koska kummassakin aliryhmän H sivuluokassa on yhtä
monta alkiota, saamme myös alkioiden määrää koskevan väitteen. MOT.
Todistus.
Sanomme ryhmän G(paikat) permutaation olevan tyyppiä "pariton|pariton" tai
"parillinen|parillinen" sen mukaan kohdistaako se sekä kärki- että
särmäpaloihin parillisen vai parittoman permutaation. Aiemmin jo
näimme, että sekatyyppejä "pariton|parillinen" tai "parillinen|pariton"
olevia permutaatioita ei ole olemassa.