Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Minä itte, mutta lippalakki epätavallista.   Petri Paju, FT, tutkija. In English 
Kulttuurihistoria, Turun yliopisto

/ Ajankohtaista / Tutkimus ja Opetus / Julkaisutietoja  / Yhteystiedot ks. sivun pohja

 

AJANKOHTAISTA TUTKIMUKSESSA

Uusimmat julkaisut, katso esimerkiksi täältä.

 

Esittely: Olen historiantutkija ja vuodesta 2016 teknologian kulttuurihistorian dosentti Turun yliopistossa. Väitöskirjani vuonna 2008 käsitteli Suomen ensimmäisiä tietokonehankkeita 1950-luvulla ja erityisesti tekniikan kehittäjien kansallisia motiiveja ja perusteluja. Olen tutkinut myös tietotekniikan kaupallista ja poliittista historiaa Euroopassa IBM-yrityksen kautta, tekniikan kehitykseen liittyvää henkilö- ja yhdistyshistoriaa sekä historiantutkimuksen digitaalisten menetelmien kehitystä kahdessa hankkeessa. Nämä olivat digitaalista historiantutkimusta kartoittanut hanke Towards a Roadmap for Digital History in Finland ja sitä edistänyt From Roadmap to Roadshow -projekti, jossa jatkan vuonna 2018. Molemmat on rahoittanut Koneen säätiö, ja toteutimme ne Aalto-yliopiston teollistumisen historian oppiaineessa. Olen myös käyttänyt digitaalisia menetelmiä historiantutkimuksessa. Toimin pääkirjoittajana Tampereen Teknillisen Seuran 125-vuotiskirjassa Tekniikkaa hyvässä Seurassa (501 s.), joka julkaistiin vuoden 2018 helmikuussa. Kaiken kaikkiaan olen kirjoittanut monenlaisia julkaisuja kirjoista tutkimus- ja sanomalehtiartikkeleihin reilusti yli 100 kappaletta.

 

Tutkimushankkeet taustalla: Erkki Laurilan elämäkerta. Ryhdyin lopputalvella 2013 kirjoittamaan akateemikko Erkki Laurilan elämäkertaa – kaikki vinkit ja muistelmat ovat tervetulleita! Yhteystietoni löytyvät esim. tämän sivun lopusta. Hankkeen päärahoittajat ovat Suomen Kulttuurirahasto, Niilo Helanderin säätiö ja Alfred Kordelinin säätiö. Tähän liittyen järjestimme:

Akateemikko Erkki Laurilan 100-vuotisjuhlasymposiumin 20.8.2013 Otaniemessä.

Julkaisin ensimmäisiä tuloksia Laurila-tutkimuksesta vuosina 2015 ja 2016.

Julkaisut -sivujen päivityksessä tuli seinä eteen (v. 2012), joten korvasin ajallisesti etenevän listauksen PDF-tiedostolla.

 

Toimin vuosina 2015--2017 SHOT-järjestön (Society for the History of Technology) matka-apurahojen jakokomiteassa.

 

Olin Tekniikan historian seuran puheenjohtajana vuoden 2014 loppuun asti.

 

*


Tekniikan historian seuran bibliografia suomalaisista vieraskielisistä teknologian historian julkaisuista: Bibliography of Histories of Technology by Finns or about Finland, in languages other than Finnish or Swedish”, jota voi myös täydentää wikisivustolla, ks. edellinen linkki. Taustatietoa bibliografia-hankkeesta täältä.

Lokakuussa 2010 kokoontui kolmas pohjoismainen IT-historian konferenssi: HiNC3, Tukholmassa 18-20.10.2010. Tapaaminen oli erittäin onnistunut! Esitelmistäni ks. IBM-projekti

Sain kesällä 2010 ulos useita artikkeleita englanniksi, katso kohdasta julkaisutietoja yllä. Julkaisin myös suomeksi: Kanava-lehden artikkelissa ”Suomalaisen teknologiapolitiikan konnat ja sankarit” kävin kriittisesti läpi aihepiirin tutkimusta, käsittelin Nokiaa, Valcoa ja Tekesiä ynnä muita ja ehdotin jonkinlaista kansallista haastatteluhanketta, jossa kerättäisiin talteen teknologiapolitiikan muistitietoa. Muun muassa Martti Häikiö vastasi kirjoitukseeni Kanavassa 6/2010, minä puolestani selvensin sanomaani numerossa 7/2010.


Maaliskuussa 2010 Tekniikan Waiheita -lehti julkaisi Tekniikan historian seuran viime syksyn seminaarin satoa ja mukana on myös artikkelini Carl Robert Mannerheimista teknologiayrittäjänä. Marsalkan isä ehti moneen paikkaan, mutta häntä ei ole aiemmin juurikaan tutkittu.


Oikaisu väitöksen noloon kuvavirheeseen, ks. väitöskirjasivu. Samalla sivulla uutuus: väitöskirjan hakemisto (päivitettynä korjauksin ja lisäyksin)!


Päätutkimuskohteena jatkuu:
IBM-projekti.  Suomen Akatemia myönsi syksyllä 2009 minulle tutkijatohtorin projektirahoituksen IBM:n kansainvälisen historian tutkimiseen.

Springer-kustantamo julkaisi pohjoismaisen HiNC2-konferenssimme kirjan History of Nordic Computing 2 syyskuussa 2009! Lisätietoja ja linkki, ks. kohta julkaisut yllä. Oma artikkelini kokoelmassa käsittelee "Suomalainen tietokone" -projektia tai SUTI-projektia 1970-luvun puolivälissä. Tietääkseni sitä ei ole aiemmin tutkittu.


Kokoan väitöskirjaan liittyviä arviotietoja väitössivulle. Sieltä löytyy mm. vastineeni Tieteessä tapahtuu -lehden numeroon 3/2009.

Väitöshaastatteluni historia-alan Ennen ja nyt -lehdessä 2/2008 positiivisessa mielessä pakotti avaamaan ajatuksia kirjan pääpointeista kuten Ilmarisen Suomesta ja kirkastamaan niitä lukijoiden avuksi. Väitöskirjasta lisää täältä. Julkaisin Tieteessä tapahtuu (8/2008) -lehdessä artikkelin, johon kokosin tutkimukseni tuloksia. Saman lehden numerossa 1/2009 ilmestyi kirja-arvio väitöskirjastani.

Julkaisut-sivulta löytyy myös englanninkielinen artikkelini  IEEE Annals of the history of computing
-lehden (korkealuokkaiseen) teemanumeroon World of computing 4/2008.

Pidin marraskuussa kaksi esitelmää väitösaiheesta, yhden Turun historiallisen yhdistyksen tilaisuudessa ja toisen SoberIT-laitokselle Teknillisellä korkeakoululla.

Suomen Akatemian uudessa A propos -verkkolehdessä (www.apropos.fi) julkaistiin artikkelini Matematiikkakonekomiteasta osana Akatemian historiaa ja sen historiakäsityksen 'päivittämistä'.


Lokakuun lopussa kävin Porissa digitaalisen kulttuurin tutkijatapaamisessa ja  sitä ennen Lissabonissa Society for History of Technologyn (SHOT) ja Inventing Europe -tutkimusohjelman kaksoiskonferenssissa. Liityin SHOTin erityisintressiryhmän Computers, Information, and Society vetäjiin (Vice chair, Europe).


Väitöstilaisuuteni pidettiin onnistuneesti lauantaina 24.5.2008 Turun yliopiston Tauno Nurmela-salissa kello 12.

Kirjan otsikoksi tuli "Ilmarisen Suomi" ja sen tekijät. Matematiikkakonekomitea ja  tietokoneen rakentaminen kansallisena kysymyksenä 1950-luvulla. Vastaväittäjänä toimi prof. Raimo Lovio (HSE). Lisätietoa täältä. Huom: KIRJAA ON EDELLEEN SAATAVANA!

*

"Inventing Europe"
on uusi eurooppalainen teknologian historian tutkimusohjelma, jossa olen mukana vuodesta 2007. Rahoittajia ovat Euroopan Tiedesäätiö ja Suomesta Suomen Akatemia. Ks. 'IBM-projektimme' alustava kotisivu.
    Katso myös joulukuussa julkaistu tutkimusuutinen Turun yliopiston sivuilla: Tietokoneilla Eurooppaa rakentamassa.


HiNC2 konferenssi!
Suomen ensimmäinen tietotekniikan historian konferenssi, joka oli samalla pohjoismaisen konferenssisarjan toinen tieteellinen tapaaminen, järjestettiin onnistuneesti 21.-23. elokuuta 2007 Turussa. Turun Sanomat raportoi siihen liittyen (Urho Blom: ”Turussa muisteltiin Suomen ihka ensimmäistä tietokonetta ESKOA” sekä kainalojuttu konferenssista. Turun Sanomat 22.8.2007), samoin Turun yliopiston tiedotus, pari blogia ja Sparknet. Ks. esim. Ola Nordalin raportti ja kuvat blogissaan.

HiNC2 (sivuilla on kuvia ym.)Uusi tehtävä keväästä 2007 on Suomen tieteen- ja teknologiantutkimuksen seuran hallituksen jäsenyys.Tieteellistä keskustelua

Arvioin Suomalainen ydinvoimalaitos-kirjan Tieteessä tapahtuu-lehdessä 5/2006 ja Argicola-verkossa. Tieteessä tapahtuu (6/2006) Karl Erik Michelsen ja Tuomo Särkikoski kirjoittivat vastineen arviooni. Keskustelu rönsysi myös Agricolan keskustelusivuille.
Ja jatkui lehdessä Tieteessä tapahtuu (7/2006) vastauksellani vastineeseen.


Verkkokurssin opetusta syyslukukaudella 2006 ja 2007


Opetin Teknologian historian johdantokurssia (nyt lopettaneen) tieteiden ja teknologian historian valtakunnallisen Torus-verkoston alaisuudessa.

Loppuja ja julkaisuja - kevät 2006

Tutkimusohjelmamme ProACT loppui suureen Innovation Pressure -konferenssiin (paperini on tapahtuman sivuilla) Tampereella maaliskuussa ja samalla päättyi tutkimusprojektimme Tietotekniikka Suomessa toisen maailmansodan jälkeen: toimijat ja kokemukset.

Joitakin muitakin julkaisuja on tullut hiljattain tehtyä, mutta tärkein lienee artikkeli mm. akateemikko Erkki Laurilasta tulevaan Tiesu-projektimme päättökirjaan Välimuistiin kirjoitetut. Lukuja Suomen tietoteknistymisen historiaan (ks. kohta julkaisut yllä). Kirja on tullut painosta, ks. lisätietoa kustantamon sivuilta (vasemmalla: k&h).


Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Valimuistiin kirjoitetut kirjan kansi

Tiesu-projektimme päätöskirja: maaliskuu 2006.


Esitelmöimässä IATM-konferenssissa

Pidin kesäkuun 1. 2005 esitelmän liikenne- ja viestintämuseoiden kansainvälisen järjestön (IATM) konferenssissa Helsingissä, Nokian tutkimuskeskuksessa.
Otsikkoni oli The Finns and their lasting enthusiasm for technology? Thinking about the history of information technology in Finland.

TEER2005, Technology. Between Enthusiasm and Resistance -konferenssi Jyväskylässä toukokuussa

Osallistuin toukokuun alussa 2005 kansainväliseen teknologian tutkimuksen konferenssiin Jyväskylän yliopistossa ja esittelin omaa väitöskirjatyötäni paperissa Histories of Technological Nationalism in Finland. Kirjoitin kokoontumisesta raportin, joka julkaistiin Tekniikan Waiheita -lehdessä (2/2005) ja ProACT-tutkimusohjelman www-sivuilla.

 

HiNC1-konferenssin (Trondheim 2003) julkaisu valmis ja ulkona!

Kesällä 2003 Norjassa pidetyn First Conference on the History of Nordic Computing (HiNC1) tapahtuman papereista koottu julkaisu on valmistunut. Mukana on oma artikkelini ESKOsta ja yhdessä Jaakko Suomisen ja Aimo Törnin kanssa kirjoitettu artikkeli varhaisesta turkulaisesta laskukeskuksesta, joka käytti Wegematic 1000 -tietokonetta sekä kehitti pohjoismaista yhteistyötä.

Tarkemmat tiedot ks. julkaisuni. Kirjan tiedot: Janis Bubenko Jr., & John Impagliazzo & Arne Soelvberg (eds.): History of Nordic Computing. Springer: New York 2005.

- Vinkki: julkaisun hinta on niin hulppea (200 dollaria), että kannattaa suositella sitä hankittavaksi vaikkapa omaan yliopistokirjastoon!Vuoden 2004 puolelta:

Joensuu: Kohtaamisia ihmislähtöisen teknologiantutkimuksen piirissä -seminaari

Osallistuin 9-10.9.2004 Tekar-projektin (myös osa ProACT-tutkimusohjelmaa)  järjestämään teknologiantutkimuksen seminaariin Joensuussa. Esitelmöin väitöskirja-aiheestani otsikolla "Miksi 1950-luvulla on väliä? Matematiikkakonekomitea ja tietokoneen rakentaminen kansallisena kysymyksenä". Oikein mukava seminaari!

 

Internet-kyselymme raportti valmistui!

Aaltonen, Satu: Tunteita, tulkintoja, tietotekniikkaa. "Milloin kuulit ensimmäistä kertaa tietokoneista?" -kyselyn tuloksia. Turun Sanomat (11.6.2004, löytyy lehden arkistosta) - ja moni muu lehti - julkaisi uutisen raportista.

TIESU -tutkimusprojektin viimevuotinen nettikysely muistoista ja kokemuksista tietotekniikkaan liittyen päättyi vuoden 2003 loputtua, mutta edelleen saa vastata ja tuoda tietoomme tietoteknisen arjen tai juhlan asioita. Taustatiedoksi voit lukea tästä artikkelin (Paju & Saarikoski). Turun Sanomissa (1.3.2003) julkaistu lehtijuttu kyselystämme tuotti mukavasti vastauksia.

 

Budapest: Tensions of Europe -verkoston konferenssi

Matkustimme maaliskuussa 2004 TIESU-projektimme Hannu Salmen ja Tanja Sihvosen kanssa  esitelmöimään ja tapaamaan kollegoja Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Verkoston kotisivu löytyy tästä.


Uusia julkaisuja

Sain vuodenvaihteessa pari 1950-luvun atomi-innostuksesta kertovaa artikkelia ulos. Katso julkaisuni...
Toinen ilmestyi Tekniikan Waiheita -lehdessä ja toinen ProACT-tutkimusohjelmamme kirjassa Innovaatiopolitiikka - Kenen hyväksi, keiden ehdoilla? (toim. Lemola & Honkanen).

 

 

Vanhempia kuulumisia:

 

Trondheim (2003)

Kesäkuun puolivälissä matkasimme kollegojen kanssa Trondheimiin, Norjaan. The First Conference on the History of Nordic Computing sujui hyvin (sivuilta löytyy kuviakin!). Tietotekniikan ammattilaiset ja historiantutkijat löysivät yhteistyön alkuja ja miettivät jatkotyötä. Kaikkiaan oikein hienosti onnistunut ja järjestetty konferenssi! Ks. myös oma kuvasatoni (aika suttuisia otoksia, joitakin ok-kuvia, mutta saahan tästä aavistuksen tai muistinvirkistystä)! Olin myös mukana tapahtuman Program Committeessa.

 

Barcelona (2003)

Kävin Tensions of Europe -verkoston IT-alateeman workshopissa Barcelonassa maaliskuussa 2003. Verkostoituminen Tensions -hankkeeseen eteni vauhdilla.
Barcelonan oma paperini
 
 

 

Yhteystiedot
 

Petri Paju, FT, Suomen Akatemian tutkijatohtori (2010-12)

Puhelin:

os. Kulttuurihistoria, Sirkkala

työ (02) 333 5712.

20014 Turun yliopisto

 

 

email: petpaju( at  )utu.fi


 

 
 
 

SEKALAISTA

Matkakertomus Yhdysvalloista

Päiväkirja konferenssimatkasta terrorismin aikakaudella: SHOT 2001 Kalifornian San Joséssa

Saksan tutkimusvierailuni

Münchenin teknillisen yliopiston tekniikan historian oppiaine, jossa olin vierailevana stipendiaattina syksyllä 2001.