HÖYLÄPENKKI

ULT 13

 

Höyläpenkin tärkein tehtävä on tukea työstettävää kappaletta. Tästä syystä höyläpenkin tulee olla tukeva ja sen on kestettävä erisuuntaisia rasitusvoimia. Siinä on tavallisesti kaksi kitaa, joihin kappale voidaan puristaa kiinni. Kappale voidaan kiinnittää myös kelkassa ja kannessa olevien hakojen väliin. Ergonomiset lähtökohdat pitää ottaa huomioon, eli höyläpenkin tulee olla oikealla korkeudella. Uusimmissa versioissa on metallijalat, jolloin korkeutta on helpompi säätää.
Höyläpenkkiä kuten muitakin työkaluja ja –välineitä on käsiteltävä asianmukaisesti. On vältettävä kolhuja, liimatahroja ym. Kita-aukkoon (1) ei saa puristaa metalliesineitä, sillä ne vioittavat höyläpenkin leukoja. Kelkan päällä ei saa hakata, sillä sen johteet vioittuvat ja kuluvat. Hakoja (2) tulee liikuttaa käsin, ei vasaralla hakkaamalla.
Höyläpenkki on pitkäikäinen ja muunneltavissa oleva työpiste, joka on lisää työskentelyergonomiaa ja siten myös työturvallisuutta. Jokaiselle oppilaalle tulee olla oma työskentelypaikka.

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu