HÖYLÄYS

ULT 13

 

Höylä on lastuava työkalu, jolla voidaan haluttaessa leikata aina samanpaksuista lastua. Höylää käytetään puun ohentamiseen, pinnan oikaisemiseen ja silittämiseen. Penkkihöylän runko on valmistettu joko puusta tai metallista ja niissä on suora tasainen pohja.

Höyläys vaatii paljon voimaa ja on hidasta, siksi se on päiväkoti-ikäiselle vaativaa. Työtä voi helpottaa teroittamalla terät hyvin ja pitämällä höylät kunnossa. Hyvin päiväkotiin sopii mielestäni kavahöylä, sillä siitä saa tukevan otteen molemmilla käsillä. 

Oikealla kuvassa näkyy yleisimmin käytetty silityshöylä. höylän terän säätö tapahtuu säätörullasta (2) pyörittämällä. Muut osat ovat (1) terä ja (3) runko. 

Huomaa kappaleen kiinnitys höyläpenkkiin; molemmat hakaset ovat huomattavasti alempana kuin kappaleen reuna. Tämä kiinnitys estää terän kolhiintumisen hakoihin.

Lastumurskain, eli Murtoterä(1), estää puuta repeytymästä taittamalla lastun heti sen noustua terän (2) päälle. Mitä lähemmäs terän suuta murtoterä asetetaan sitä sileämpi pinnasta tulee. Murtoterän ollessa terän lähellä höylää on raskaampi käyttää (kuva). Höylän kitaa pienentämällä työn jälkeä saadaan parannettua, mutta lastun jäädessä ohueksi höylääminen hidastuu. Jos murtoterän etäisyys terästä on 0,5-1,5 mm höylä tekee siistiä jälkeä, mutta lastun paksuus on pieni. Jos taas murtoterä on yli 2 mm etäisyydellä, höyläysjälki on karkeaa. Parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi terä, lastumurskain ja kita tulisi aina säätää puulajin ja työn laadun edellyttämällä tavalla. Kovemmilla puulajeilla murtoterän on oltava lähempänä terän kärkeä.

Kiinnitä höylättävä kappale höyläpenkin hakojen väliin. Ota perusasento eli tartu höylästä molemmin käsin siten, että taimmainen käsi on höylän suuntainen. Paina alussa etummaisella kädellä höylää lujasti pintaa vasten ja työnnä eteenpäin (kuva) . Pidä taimmainen käsi koko ajan höylän suuntaisena jotta höyläkin pysyy suorassa. Paina lopussa taimmaisella kädellä ja kevennä etummaisella.

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu