NAULAUS

ULT 13

 

Vasarat: Vasaran kokoluokka määräytyy sen pään painon mukaan. Parhaiden vasaroiden päät on valmistettu takoraudasta, sillä valurauta ei kestä murtumatta toistuvia teräviä iskuja. Naulattaessa voi apuna käyttää pihtejä tai paksua aaltopahvin palaa naulan kiinnipitämisessä. Yleisimmät vasarat ja lyöntivälineet, joita puuteknologiassa tarvitaan ovat, kirvesmiehenvasara (a), puusepänvasara (b). lisäksi on esimerkiksi oma vasaransa verhoilijan työhön. Katso lisää alan kirjallisuudesta.

 
Nauloja on moneen tarkoitukseen mutta periaatteeltaan kuitenkin ajavat saman asian; kappaleiden kiinnittämisen toisiinsa. Jos tehdään pysyviä liitoksia niin se yleensä varmennetaan vielä liimaamalla.

Naulan valinnassa tulee kiinnittää huomiota siihen että naula uppoaa molempiin  kiinnitettäviin kappaleisiin mutta ei tule kappaleiden läpi. 

Naulapaketteja löytyy kaupan hyllyt väärällään. Etiketistä löytyy tarvittavat tekniset tiedot ja onhan siinä vielä ikkunakin josta voi nähdä paketin sisällön. Kannattaa tarkastella naulahyllyä hetken ja vertailla hintoja, sillä hinta saattaa vaihdella paljonkin.

Seuraavassa on yksinkertainen naulaliitos, jossa materiaalina on vaneri.

Naulattaessa voidaan käyttää apuvälineitä kun naulat ovat pieniä ja varsinkin kun lapset ovat suorittamassa naulausta. Tässä kuvassa käytetään apuna pihtejä, joilla pidetään naulasta kiinni aloituksen yhteydessä.

Toinen kappale esinaulataan, jotta lopullinen liitos olisi helpompi suorittaa. Naulat lyödään siten että naulan päät tulevat esiin toiselta puolelta. Tällöin on helppo kohdistaa liitettävät kappaleet toisiinsa.

Toisen naulan lyönnissä voi käyttää apuna pahvin palaa, jonka läpi naula ensin painetaan ja kun naula on lyöty tarpeeksi syvälle niin pahvi repäistään pois. Näin voidaan välttää mahdolliset tapaturmat.
Toinen kappale kiinnitetään mahdollisimman tiukkaan höyläpenkkiin ja vastakappale kohdistetaan paikalleen ja sen jälkeen suoritetaan naulaus. Liitoksen voi varmistaa liimalla ennen lopullista naulausta.

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu