PINTAKÄSITTELY

ULT 13

 

Pintakäsittelyllä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä että kappaleeseen tai työhän saadaan kulutukselta suojaava pintakerros tai väritys. Esi- ja alkuopetuksessa yleisimmin käytettyjä pintakäsittelyaineita ovat; ruokaöljy (1), mehiläisvaha (2), antiikkivaha (3), petsi ja/tai lakka (4)

Tärkeätä on muistaa työturvallisuudesta se että lasten kanssa työskennellessä tulee käyttää aina terveysvaarallisuusluokkaan 0 kuuluvia vesiohenteisia pintakäsittelyaineita.

ÖLJYÄMINEN

Öljyäminen on yksinkertainen esi- ja alkuopetukseen soveltuva pintakäsittelymenetelmä. Se suojaa puun pinnan lialta ja kosteudelta ja korostaa puun luonnollista kauneutta. Öljy jättää elävän puupinnan näkyviin, mikä on esteettisesti usein miellyttävä. Öljyäminen voidaan suorittaa yksinkertaisesti pyyhkimällä kappaleen pinta öljyyn kastetulla paperilla tai rätillä. Imeytymätön öljy voidaan pyyhkiä pois. Suosittelemme käytettäväksi parafiiniöljyä, jota saa apteekista. Parafiiniöljy on hajuton, mauton ja myrkytön aine, joten se soveltuu puisten leikkikalujen tai leikkuu / leipälautojen käsittelyyn. 

 

PETSAUS

Petsaus tarkoittaa puun värittämistä siten, että sen syykuvio jää näkyviin. Esi- ja alkuopetuksessa paras käyttöön on vesipetsi. Se valmistetaan sekoittamalla lämpimään veteen petsijauhetta, jota voi ostaa maalikaupoista ja rautakaupoista. Ennen vesipetsausta kappale kastellaan vedellä kevyesti ja annetaan kuivahtaa. Vesipetsi levitetään siveltimellä kappaleen pintaan. Mitä useampi käsittely, sitä tummempi sävy. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita.

 

LAKKAUS ja MAALAUS

Pintakäsittelymenetelminä lakkaus ja maalaus ovat esi- ja alkuopetuksessa oleellisia tekniikoita mutta kuitenkin vaativat erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta opettajalta. Opetusta valmisteltaessa on huomioitava että käytetään vain ja ainoastaan terveysvaarallisuusluokkaan 0 (LT=0) kuuluvia maaleja ja lakkoja. Ne ovat suhteellisen helppoja käyttää, vaarattomia ja lähes hajuttomia. Työvälineet ja kädet voi pestä vedellä.

Viimeistele pinta ennen pintakäsittelyä ja vasta huolellisen puhdistuksen jälkeen aloita pintakäsittely. Käytä lakkauksessa ja maalauksessa omia erillisiä siveltimiä. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita.

 

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu... tulossa