PUUN SAHAUS - LEHTISAHAUS

ULT 13

 

Lehtisahalla voidaan sahata helposti kuvioita ja tarkkoja sahauksia erityisesti ohueen levymateriaaliin. Esimerkiksi palapelin sahaus tai monimuotoisen reiän sahaaminen keskelle levyä. Oikealla kuvassa on lehtisahausteline ja saha asetettuna telineeseen, jossa siihen saadaan helposti asetettua terä kiinni. Teline kiinnitetään tukevasti rinnan korkeudelle höyläpenkkiin.
Terä asetetaan jännitykseen sahaan kiinni. Terä voidaan asettaa myös ilman sahaustelinettä, jolloin voi käyttää apuna toista ohjaajaa tai oppilasta. Terä kannattaa kiinnittää todella tiukasti kiinni, sillä se irtoaa helposti.
Terä asetetaan sahaan siten että terän hampaat osoittavat kädensijaan päin. Huomioi oikealla kuvassa vaalennettu osa.

Teriä on monen levyisiä ja erilaisilla hammastuksilla. Pakkauksessa lukee yleensä mihin tarkoitukseen ko. terä on tarkoitettu.

Sahaus suoritetaan rauhallisesti "nytkyttäen". Terää ei saa painaa liikaa, sillä terä katkeaa helposti. Sahattaessa tulisi kappaletta pitää mahdollisimman lähellä sahaustelineen kitaa, jolloin kappale pysyy parhaiten aloillaan. Jos sahataan erityisen vaativaa kappaletta voidaan kappale kiinnittää sahaustukeen puristimella.
Sahaus voidaan aloittaa myös keskeltä kappaletta, jolloin kappaleeseen porataan reikä johon terä pujotetaan ja kiinnitetään sahaan tiukasti.

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu