TALTTAUS

ULT 13

 

Taltat: Pitkien ja ohuiden teriensä ansiosta tasataltat ovat monikäyttöisiä. Sen avulla voi helposti taltata leveät ja matalat syvennykset ja kapeat lovet. Tasataltat ovat poikkileikkaukseltaan joko puolisuunnikkaita tai suorakulmioita. Suorakulmaiset taltat ovat tukevia, mutta viistot reunat helpottavat taltan hallintaa. Kourutalttojen kaarevat terät ovat välttämättömiä puolipyöreiden urien ja onkaloiden veistämiseen. Kourutalttojen teränsuut voivat olla joko suoria tai kaarevia. Veistorautojen käytöstä ja huollosta ks. tarkemmin esim. Scott, E. Suuri puutyökirja.

Talttaus aloitetaan piirrottamalla poistettava osa kappaleesta ja rajaamalla poistettava osa sahaamalla reunat. Sen jälkeen valitaan työhön sopiva taltta ja tarkastetaan sen terävyys. Jos kaikki on kunnossa voidaan aloittaa talttaus.
Sen jälkeen aloitetaan varsinainen työstö ensin toiseen suuntaan ohutta lastua kerrallaan. Kun taltta on terävä ei puunuijaa tarvitse ollenkaan vaan terä liukuu kuin itsestään puun syiden mukaisesti kuin veitsi voihin...
Lastuamista jatketaan kunnes voidaan taltalla veistää postettava osa kokonaan pois. Tämän jälkeen kappale voidaan vielä viimeistellä ensin viilaamalla ja sen jälkeen vielä hiomapaperilla.

aloitussivulle

edellinen sivu

sivun alkuun

seuraava sivu