Tapani Hopkins

Jag forskar i tropiska parasitsteklar hemma i Kållby (Pedersöre) och vid Åbo universitets zoologiska museum. Detta innefattar genomgång av över 100 000 steklar jag samlade in i Uganda (ta kontakt ifall du vill forska i dem!), och förundran över hur det kan finnas så oerhört många arter på jorden.

De få gånger jag befinner mig på museet hittas jag bakom en stor hög med insektlådor med mera. Ta gärna kontakt, eller följ vad jag håller på med i bloggen (som utkommer på varierande språk).

Bluesky logo, en blå fjäril @tapani-hopkins   0000-0002-2256-0098    Google Scholar   ✉️ Kontaktuppgifter

Vad är parasitsteklar?

Wasp on insect trap in Uganda

Brokparasitsteklar (Ichneumonidae) är en av de ,est mångfaldiga djurfamiljer på jorden: dessa steklar finns överallt från Grönland till Nya Zeeland, det kan finnas över 100 000 arter, var du än går finns de där i stora skaror..

..men de flesta har aldrig ens hört talas om dom.

Korta versionen är att de ser ut som getingar men är inte det. Den längre versionen innebär – som traditionen påbjuder – att berätta om deras fascinerande livsstil:

  • Honan upptäcker en fjärilslarv, paralyserar den, och lägger ägg i den. Därefter flyger hon iväg och larven vaknar.
  • Ägget kläcks och börjar äta larven. Innifrån. Medan larven lever.
  • Efter några veckor har larven knappt några inälvor kvar. Den unga stekeln gräver sig ut genom larvens hud (larven brukar dö senast i det här skedet), förpuppar sig, och flyger i väg för att söka färskt byte.

Så lever parasitsteklarna, på ett ungefär: variationerna är otaliga och innehåller bland annat stekellarver som klamrar sig fast på utsidan av spindlar, hyperparasitoider som äter upp andra parasitsteklars larver.. Föga förvånande har steklarna en avsevärd inverkan på andra arter, de år övre predatorer som regulerar de ryggradslösas bestånd och tävlar hårt med predatorer såsom spindlar och fåglar.

Wikipedia har mer info. Fast främst på engelska och finska, jag ska nog hinna uppdatera den svenskspråkiga versionen nån dag..

Finansiering

Det kostar att forska i steklar (och annat intressant) i stället för att arbeta. Följande föreningar och stiftelser förtjänar min tacksamhet för finansiering av min forskning!

Alfred Kordelinin säätiö logo Alfred Kordelins stiftelse
Entomologiska Föreningen i Helsingfors
Finska Kulturfonden
Konestiftelsen
Oskar Öflunds Stiftelse sr
Svensk-Österbottniska samfundet logo Svensk-Österbottniska samfundet
Waldemar von Frenckells stiftelse

Vem är jag?

De relevanta detaljerna:

  • Född i Hartlepool 1986. Har levt en stor del av mitt liv i Kronoby och bor numera i Kållby.
  • Två modersmål, engelska och finska. Svenska nära modersmålsnivå.
  • Utbildning:
    • Doktor i biologi, Åbo universitet
    • FM Ekologi & evolutionsbiologi, Helsingfors universitet
    • BSc (hons) Botanik och zoologi, Stellenbosch Universitet, Sydafrika
    • NaK Teoretisk fysik, Helsingfors universitet

Till de irrelevanta detaljerna räknas bland annat läsning av otaliga böcker, grundkunskaper i att hålla höns, och bristande kunskaper i hur man spelar säckpipor.

Min fru är den i familjen som har ett riktigt jobb, och mina barn ser till att jag hålls sysselsatt utöver forskningen.