Tarjoan koulutusta ja luennointia liittyen tunteisiin, sosiaaliseen vuorovaikutukseen, psykologiseen tutkimukseen sekä tilastolliseen analyysiin liittyen yritykseni (Nummenmaa Oy) kautta. Referensseinä esimerkiksi KONE, Orion, Lindström, Samsung, Fazer Foods, Lundbeck Oy, HRS Advisors, Easel Training OY, Kognitiivisen psykoterapian keskus Luote Oy, sekä useat suomalaiset kunnat ja sairaanhoitopiirit.  Alla on muutamia esimerkkejä luennoista ja koulutuksista joita pidän säännöllisesti. Voit katsoa lyhyen yleisesitykseni aivojen toimintaan liittyen tästä linkistä. Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä ja räätälöidään teille sopiva luento tai pidempi koulutustilaisuus!

1. Kuinka tunteet toimivat? 
Mistä tunteet tulevat, miten tunteet kesytetään? Kuinka moraali syntyy, miksi räkä ällöttää mutta vanukas ei? Entäpä voiko empatia olla pahasta? Onko onneen oikotietä, tai tunteeko tiede rakkauden reseptin? Tämä luento vastaa näihin ja moniin muihin tunteiden mysteereitä koskeviin kysymyksiin. Kerron, kuinka tunteet toimivat aivoissa ohjaten päätöksentekoamme, ja esittelen, kuinka uusin aivotutkimus auttaa erilaisten tunne-elämän ilmiöiden ja häiriöiden ymmärtämisessä.

 

2. Pahuus – ihmisluonnon pimeä puoli
Vain pieni osa ihmisistä syyllistyy äärimmäisiin pahantekoihin kuten pahoinpitelyyn tai murhiin. Kaikki ihmiset tekevät kuitenkin pienempiä pahoja tekoja toisilleen: Valehtelemme, kiusaamme ja ajamme omaa etuamme toisten kustannuksella. Mistä paha tulee ihmiseen, ja miksi jotkut ihmiset luisuvat arkipäiväisistä pahanteoista rikollisuuden ja väkivallan poluille? Tämä luento kertoo ihmismielen pimeistä puolista. Se vastaa kysymykseen pahuuden biologisesta, psykologisesta sekä poliittisesta luonteesta, sekä esittelee ratkaisuja pahuuden, ja väkivallan vähentämiseen.

 

3. Aivot, tunteet ja elokuva
Elokuva kiehtoo ihmismieltä ja elokuvaohjaajat ovat monella tavalla ihmisten tunteiden ja havaintoprosessien ammattilaisia. Elokuvat ovatkin monella tapaa tiivistettyä ja paranneltua todellisuutta. Elokuvien sankarit ovat ystäviämme nokkelampia ja kauniimpia, ja heille tapahtuu parin tunnin aikana enemmän kuin useimmille meistä koko elämämme aikana. Mutta kuinka elokuvaa voidaan käyttää aivotutkimuksen apuna, entäpä mitä aivotutkimus paljastaa elokuvista? Mitä aivoissa tapahtuu, kun ihmiset katselevat Star Warsia, tai kuinka katse kohdistuu kauhuelokuvan jännittävimmissä kohdissa? Tällä luennolla kerron, kuinka voimme käyttää elokuvaa kartoittaaksemme aivojen tunneverkostoja ja sosiaalisten tiedonkäsittelyn radastoja. Katso tästä linkistä esimerkki aivotoiminnasta ja silmänliikkeistä elokuvan katselun aikana.

 

4. Nautintojen neurobiologia
Ihmiset tekevät musiikkia, kuvataidetta ja monen muunlaista taidetta kaikkialla maailmassa. Taiteen tekemistä on vaikea selittää evoluution näkökulmasta – rakastamme taidetta, vaikka siitä ei vaikuta olevan suoranaista hyötyä hengissä pysymisen tai hyvinvoinnin kannalta. Tällä luennolla kerron, kuinka neurotiede ja psykologinen tutkimus voi avata taiteen ja muiden nautintojen mysteereitä.

 

 

5. Sosiaaliset aivot 
Toiset ihmiset ovat tärkein sosiaalinen ympäristömme, ja navigoimme joka päivä sulavasti monimutkaisissa sosiaalisissa verkostoissamme. Mutta miksi ihmissuhteet ovat meille niin tärkeitä, ja kuinka aivot ohjaavat läheisten sosiaalisten siteiden ylläpitämistä? Tällä luennolla kerron, kuinka evoluutio on muokannut ihmisaivoista sosiaalisen tietokoneen, ja mitä tämän tietokoneen epäkuntoon menemisestä seuraa ihmisen hyvinvoinnille.

 

6. Tietoisuus – ihmismielen suurin mysteeri
Henkilökohtaisten kokemustemme syntyminen keskushermoston sähkö- kemiallisen toiminnan tuloksena on edelleen tieteen suurimpia mysteerejä. Tällä luennolla kerron, kuinka aivotutkimus on avannut tietoisuuden ja tajunnan arvoituksia:  Kuinka on mahdollista, että aivot voivat jatkuvasti esittää meille uskottavia näytelmiä siitä, mitä kehomme sisä- ja ulkopuolella tapahtuu – tai miksi aivojen toiminta ylipäätään tuntuu meistä joltakin?

 

7. Aivot, ruokahalu ja lihominen
Syöminen on helppoa ja automaattista, ja kehon tehokkaasta energianhallinnasta johtuen liikakiloja kertyy helposti. Vaikka laihduttamisen syö-vähemmän-kuin-kulutat -resepti on yksinkertainen ja takuuvarmasti toimiva, miksi sen noudattaminen on niin hankalaa? Tällä luennolla kerron, kuinka lihominen onnistuu muuttamaan aivojen ja kehon energiatasapainoa sääteleviä järjestelmiä, ja kuinka näiden järjestelmien toimintaa korjaamalla voidaan auttaa ruokahalun hillitsemisessä ja laihduttamisessa.