Empyrion – Galactic survival

Empyrion – Galactic survival – Alpha 10.2 Spoilers … Stop reading if you want the experience by yourself.

Ensimmäiset 2 viikkoa pelin ostamisesta ovat osoittaneet pelin mahdolliset potentiaalit. Samalla se on osoittanut joitakin puutteita, joita järjestelmässä tulee parantaa, jotta peli olisi oikeasti toimiva niin yksinpelinä kuin moninpelinä.

Yksinpelissä on omat haasteensa. Vihollisena sinulla on luonto, jossa vilisee hämähäkkejä, vihamielisiä dinosauruksia, hyytäviä hyypiöitä (Creepy), tuntemattomia muukalaisia, joiden pää liikkuu sekunnissa riittävällä etäisyydellä jopa 2 metriä eikä sinulla ole mahdollisuutta väistää. Taas vastapainoisesti sinulla on aseet, joita ovat selviytymistyökalusta raketinheittimeen. Selviytymistyökalun hukattuasi, voit tyhjästä rakentaa sen uudelleen, mutta kaikki muu tarvitsee resursseja, ammuksia ja tietenkin toimivan aseen käyttääksesi sitä.

Elämän perusedellytykset:
* Happi, jota ilman et selviä minuuttiakaan
* Sopiva lämpötila 12-30 astetta Celciusta
* Ruoka (kulutat sitä koko ajan)
* Terveys (kypsennä liha ennen kuin syöt) – Sairaudet tuhoavat pahimmassa tapauksessa sinut jopa minuuteissa sopivissa olosuhteissa. Terveyden ylläpitäminen onkin pelin yksi haasteista.
* Epäpuhdas ruoka tai ruoan raaka-aine saattaa aiheuttaa myrkytystilan ja tarvitset pillereitä parantuaksesi niistä.
* Gravitaatio vaikuttaa sinuun koko ajan. Putoaminen liian korkealta rikoo paikkoja ja tarvitset siteitä parantaaksesi murtumat ja avohaavat.
* Erilaiset viholliset saattavat istuttaa sinuun parasiitteja, jotka syövät sinut elävältä, jollet saa lääkettä.
* Radioaktiivisuus on tappavaa, jos sitä kertyy elimistöösi liikaa. Ilman suojapukua ei kannata mennä radioaktiiviselle vyöhykkeelle tai olla liian kauan ilman alusta radioaktiivisella alueella tai radioaktiivisessa pilvessä.
* Liian kuuma polttaa ja liian kylmässä jäädyt (hypotermia) ja molempia riittävän kauan ilman jäähdytystä tai lämmitystä johtaa kuolemaan.

Tarkoituksenasi on selviytyä. Ja äärimmäinen selviytymishaaste on avaruudessa ilman ruokaa, vettä ja polttoainetta, mukanasi vain raaka-aineita, joista voit valmistaa jotain käyttökelpoista selviytyäksesi seuraavalle planeetalle tai avaruusasemalle toivoaksesi, että siellä olisi jotain käyttökelpoista.

Alussa perustyökaluissa sinulla on selvytyjän tuotantoyksikkö mukanasi, jolla voit tuottaa perustarvikkseet, joiden avulla voit rakentaa isompaa. Liikkumiseen muuten kuin jalan tarvitaan joko moottoripyörä, jossa ei ole varastoja ja jonka voit kantaa mukanasi tarvittaessa (epälooginen, mutta käytännöllinen ominaisuus) tai viot rakentaa leijualuksen (hoover vehicle) tai pienen ilma- / avaruusaluksen (small vessel), liikkuaksesi paikasta toiseen. Selviytymistuotantoyksiköllä saa tehtyä kannettavan tuotantoyksikön malmeista, joita saa kaivettua kivistä tai maasta kaivautumalla pintaa syvemmälle. Leijualukset porien (drill) ja kerääjien (harverster) kanssa on tehokas työväline kaivaaksesi kiveä ja malmeja maasta ja niistä rakentaaksesi isompia kohteita ja kerätäksesi puuta biopolttoaineeksi. Radioaktiivisilta alueilta ja meren järvien ja jokien pohjassa on satunnaisesti arvokkaita mineraaleja valmistaaksesi tehokkaampia polttoainekennoja generaattorien, alusten ja rakennusten käyttöön.

Voidaksesi rakentaa yhtään mitään, tarvitset kokemusta. Kokemusta saa lähes kaikesta, mitä teet, kunnes olet saavuttanut maksimitason (25) voidaksesi valmistaa kaiken, mitä peli tarjoaa ja se tulee aika nopeasti, mutta se on vasta alkua. Kokemusta saat kaikesta mitä keräät ja kaivat malmia, vihollisten (eläin tai “ihminen” / ihmisen kaltainen olento) tai saaliin tappamisesta ja rakentamisesta. Kokemuspisteillä voit avata uusia rakennettavia asioita 7 eri kategoriasta.

Ensimmäinen pelikerta voi olla, että kokeilet vain pelisysteemiä epäonnistut useasti ja kyllästyt siihen, ettei sinulla ole aseita, ruokaa eikä juomaa voidaksesi selviytyä kunnolla edes seuraavaan aamuun vihollisen tapettua sinut etkä saa millään jo keräämääsi omaisuutta takaisin ylivoimaiselta minitykkejä ja raketinheittimiä käyttävältä viholliselta aseettonana (no selviytymistyökalua lukuunottamatta).

Aseet kuluvat ja lopulta hajoavat. Voit tehdä uuden tai korjata aseet korjausasemalla (repair station), jonka voit rakentaa tukikohtaasi. Tukikohdan tietenkin voit löytää kiinnostavana hylättynä kohteena tai voit rakentaa sen. Tukikohta vaatii energiaa toimiakseen ja tietyt peruselementit, jotta logiikka ja rakenne voi edes toimia: Ydin, aurinkopaneeli (tai useampia, max. 15) tai generaattori, akku (capasitor) tai polttoainetankki ja polttoainetta (saa valmistettua puusta tai luonnosta kerättävästä puukuidusta) generaattorin toimimiseksi ja sitten tarvitsemasi varastot, jääkaapit, tuotantoyksiköt (constructor) jotta voit tehdä mitään isompaa.

Pelissä on 4 eri ryhmittymää (factions): Zirax (alussa epäystävällinen), Talon (alussa neutraali), Polaris (alussa neutraali) ja Aliens (alussa tuntematon ja vihamielinen). Näiden kanssa eläminen saattaa tuottaa ongelmia. Zirax on helpoin saada puolelleen löytämällä alueen heidän territorioltaan, jossa heitä ei juurikaan liiku ja jossa on vihamielisiä eläimiä tai saaliseläimiä, joista saa eniten mainetta kyseisen rodun kanssa. Jos joudut yhteenottoon heidän kanssaan, menetät kaiken saavuttamasi maineen ja tilanne saattaa muuttua nopeasti epäystävällisestä vihamieliseksi (hyökkäävät jopa tukikohtaasi). Voidaksesi voittaa siitä heidät puolelleen tarvitset paljon mainetta heidän keskuudessaan tai pysymällä poissa heidän alueeltaan 5 reaaliaikaista minuuttia (pelin aika on paljon nopeampi), saavuttaaksesi 25 mainepistettä (minimi mainepisteissä on nolla ja maksimi 30000): 0-6000 vihamielinen (hostile) 6001-12000 epäystävällinen (unfriendly) 12001-18000 neutraali (neutral) 18001-24000 ystävällinen (friendly) 24001-30000 kunnioitettu (honored)

Jokaisella ryhmittymällä on eri asioita, joista saa mainetta ja helpoiten mainetta saa tosiaan Ziraxien kanssa, mutta lähtötilanteesta maineen saavuttaminen voi osoittautua hyvin vaikeaksi tai lähes mahdottomaksi. Hyvä puoli heidän pitämisessä vihollisina, on se, että heiltä saa rahaa, kun kerää sen, mitä he kantavat mukanaan. Rahalla taas voi käydä kaupaa. Polaris rodulla on teknologiaa, jota voi ostaa tai jota voi myydä heille, kun sinulla on riittävästi mainetta heidän kanssaan (vähintään ystävällinen). Talonit ovat luontoystävällisiä saalistajia ja maanviljelijöitä, joilta saa helposti ruokatarvitkkeita ja raaka-aineita ruoan valmistukseen, jollei itsellä ole halua ja aikaa kerätä kaikkea riittävästi. Muukalaiset (aliens) … no heistä ei ole paljon kerrottavaa: Hyökkäävät kohdatessa, heiltä ei useinkaan saa mitään kovin hyödyllistä paitsi kiinnostuksen kohteissa (POI = Points of Interest), joita ovat hylätyt kaivokset, helixit ja niin edelleen. Nämä ovat vihamielisiä, joskus jopa äärimmäisen vihamielisiä. Kävellessäsi lattialla se yhtäkkiä pettää alta tai siinä on luukku, josta putoa alempaan kerrokseen josta ei olekaan suoraa pääsyä kulkematta muutaman, tai mutaman kymmenen erilaisen vihamielisen olennon täyttämän alueen halki päästäksesi takaisin aluksellesi, jossa sinulla on ehkä riittävästi lääketarpeita selviytyäksesi vihollisten piikeistä ja puremista hengissä (ellet sattunut ottamaan tarvittavia mukaan), voi tuottaa äärimmäisen haasteen. Muista tallentaa usein, ettet hukkaa mahdollisesti jopa elintärkeitä työkalujasi, löytämiäsi esineitä ja raaka-aineita tai metalliharkkoja.

Mitä tarvitaan päästäkseen planeetalta pois?

“Space, the final frontier”, kuten eräässä TV-sarjassa on sanontana, on tässäkin tuo viimeinen erämaa, kylmä, karu, hapeton ja radioaktiivinen alue ilman painovoimaa. Sieltä löytyy muutakin kuin planeetalta löytyviä malmeja, raaka-aineita planeettojen / aurinkokuntien väliseen hyppyyn ja kehittyneempien koneiden valmistamiseksi tehdäksesi avaruusaseman tai emoaluksen kerätäksesi enemmän raaka-aineita asteroideista. Kuitenkin tuonne pääsemiseksi planeetalta, joka on sinulle äärimmäisen vihamielinen tarvitset riittävästi raaka-aineita pienen aluksen valmistamiseksi pienen, suuren tai kehittyneen tuotantoyksikön avulla ja siihen tarvitset minimissään leijualuksen, jossa on generaattori, polttoainetankki tai pari, muutama varastolaatikko (suosittelen myös 1-2 jääkaappia – jäädyttää ruoan kestämään ikuisesti – tai ainakin niin kauan kuin aluksessasi riittää polttoainetta jääkaapin käynnissä pitämiseen) ja pieni tuotantoyksikkö, sekä aiemmin mainitsemani porat ja kerääjät raaka-aineiden nopeaan haalimiseen. Selviytyjän vesi/happigeneraattorilla saat pieniä määriä vettä ja ilmaa, mutta järkevästi tuotettuna, suurella tuotantoyksiköllä saa tehtyä vesigeneraattorin, josta voi tuottaa happea, jolla voit selviytyä tuon äärimmäisen erämaan halki seuraavalle planeetalle. Jos satut löytämään sopivan hyppymoottorin (warp drive) jostain kiinnostuksen kohteesta, siirtyminen kaukaisempiin kohteisiin on mahdollista. Hyppymoottorin rakentaminen ei ehkä ole mahdollista, ellet ole löytänyt sopivia metalliharkkoja.