BitBurner – ohjelmoijan postapocalyptinen peli

The game

Kenelle?

Ohjelmoijille. Jos osaat tai haluat opetella JavaScriptiä (JS), tämä on hieman sen kaltainen.

Miten?

Skriptikieli tunnetaan nimellä NetScript (NS). Se tukee paljon JS komentoja ja rakenteita. NS tukee kolmea datatyyppiä: numerot (numbers), teksti (string), ja boolean (true / false). Voit rakentaa näistä taulukon tai objektin. Voit käyttää NS versiota 1.0 ja tiedostojen päätteenä .script tai voit käyttää NS versiota 2.0 ja tiedostopäätteenä .js (ennen versiota 1.4 se oli .ns).

Voit suorittaa (run) skriptin skriptin sisältä tai voit käyttää funktioita päästäksesi tavoitteeseen. Ohjelmoinnin aloittelija pääsee idesta hyvin nopeasti jyvälle. Pelaajat ovat rakentaneet ohjelmakirjastoja Gitlabista ladattavaksi ja samoin pelin suunnittelija on antanut perus skriptit pelaajan käyttöön antaakseen idean mitä pelaaja voi tehdä.

Kattava kuvaus ohjelmointikielestä antaa puitteet ohjelmoida.  Peruskomennot, kuten hack(), grow(), weaken() mahdollistaa pelissä etenemisen- Alkuvaiheen peli on enemmän manuaalista kuin ohjelmointia.

Peli vaatii  pelikoneelta paljon.  Peli pyörii täysin pelaajan  koneella ja nettiä tarvitsee vain pelimanuaalin lukemiseen, vihjeiden etsimiseen, miten edetä ja missä vaiheessa.

Mitä?

Kuten otsikko sanoo, peli on postapokalyptinen. Maailma (yksinkertaistettu) koostuu 6 kaupungista Sector-12 (Pohjois-Amerikka), Aevum (Etelä-Amerikka), Volhaven (Eurooppa), Chongqing (Aasia / Kiina), New Tokio (Japani) ja Ishima (Australia). Osa pelin tavoitteista voi saavuttaa vain matkustamalla ja matkustamisella on kiinteä hinta $200k (pelissä käytetty rahayksikkö). Jokaisessa kaupungissa on yrityksiä, joissa voi työskennellä, joilla on palvelimia, joita voi hakkeroida ja jotka voi yrittää vallata minipelien avulla. Palvelimia pelissä on hieman vajaa 70, joista alussa pelaaja näkee vain muutaman, mutta pelin edetessä hän löytää niitä lisää ja kaikki palvelimet löytää vain ohjelmoimalla. Rekursiiviset skriptit mahdollistavat palvelinrakenteen selvittämisen. Jokainen uusi aloitus järjestää palvelinrakenteen erilaiseksi. Aloituspalvelimet pysyvät vakiona, jotka ovat N00dles, foodnstuff, sigma-cosmetics, joesguns, hong-fang-tea, harakiri-sushi, iron-gym ja piilossa oleva darkweb. Jokaisella palvelimella on hieman erilaisia ominaisuuksia, rahaa, jota voi hakkeroida, vaaditut portit, jotka pitää olla avattuna, jotta hakkerointi onnistuu ja pelaajan minimihakkerointitaso, jotta hakkerointi onnistuu.

Pelissä on myös osastoja (Factions) ja jokainen kaupunki muodostaa oman osastonsa, megayritykset omansa ja rikollisjärjestöt omansa. Sitten on muutama hakkeriryhmä (3 osastoa) ja loppupelin ryhmät (3 osastoa), joita on yhteensä 31.

Pelaaja voi ostaa ohjelmia, joilla hakkeroida palvelimia kun on riittävästi rahaa, mutta alussa ne on vain pakko “ohjelmoida”, kun ei ole oikeasti rahaa, millä ostaa niitä tai edes pääsyä palvelimelle, josta ne ostaa, kun pääsy sinne maksaa.

Pelissä on vaihtoehtoja etenemiselle, joista yksi on yliopistot, joissa opiskella hakkerointia minimitasolle, jotta voi liittyä yritykseen, jossa työskennellä ohjelmoijana, IT tyyppinä, yrittäjänä, konsulttina, turvallisuuden alalla tai sitten voit toimia agenttina turvallisuus- / vakoiluorganisaatiossa, kuten CIA tai NSA. Työskentely kasvattaa pelaajan ominaisuuksia ja taitoja, joita ovat hakkerointi (hack), voima (str), puolustus (def), sitkeys (dex), ketteryys (agi) ja karisma (cha) ja pelaajalla on toki myös elinpisteet (HP), joka nousee sitä mukaa, kuin taidot paranevat. Pelaaja voi kuntosalilla parantaa kuntoaan maksua vastaan eikä voi sinä aikana tehdä töitä yrityksille tai osastoille.

Hacknet alussa tukee pelaajan rahanhankinnassa, kun ei ole paljon vaihtoehtoja. Hacknet on jatkuva pieni tulo sijoitusta vastaan. 1 hacket noodi pitää sisällään tason (level), muistin (ram) ja ytimet (cores), joita pelaaja voi hankkia lisää. Jokainen uusi noodi maksaa enemmän kuin edellinen, jokainen taso maksaa enemmän kuin edellinen, jokainen muistin lisäys maksaa enemmän kuin edellinen ja jokainen ydin maksaa enemmän kuin edellinen. Maksimit: 200 tasoa, 7 kertaa muistin tuplaus ja 16 ydintä. Jos ostat liikaa, kokonaistuotto voi olla vähemmän kuin sijoitukset. Laske, mikä kannattaa, mikä ei, missä on raja, mitä enempää ei kannata hankkia.

Jos päätät liittyä rikollisjärjestöihin (factions), niin pelissä on myös Karma, joka laskee sen mukaan, miten rikollisesti toimit tai yleensä pystyt toimia. Jos epäonnistut esim. ryöstössä tai yrityksen valtausyrityksessä, voit päätyä sairaalaan ja elinpisteet vähenevät. En tiedä mitä tapahtuu, jos kuolee eli elinpisteet putoavat nollaan, kun en ole sellaisessa tilanteessa ollut pelin aikana.

Jos pelaaja päättää hankkia osakkeita ja keinotella rahaa niiden avulla, ohjelmointi tukee siinä, mutta ei pelin alussa. Ennen kuin pelaaja pääsee edes ostamaan ensimmäistäkään osaketta, hänen tulee hankkia Maailman osakevaihdon tili (WSE account – $200 miljoonaa). Osakemarkkinoilla on ohjelmointirajapinta TIX API, jonka pelaaja voi hankkia. Lisäksi hän voi hankkia markkina datan – Four Sigma (4s) Market Data Feed (vaaditaan ohjelmoinnissa), joka auttaa pelaajaa arvioimaan, milloin ostaa tai milloin myydä osakkeita. Jokainen osakkeiden osto maksaa $100k, jolloin yhden osakkeen osto ei ole kannattavaa. Kun pelaaja haluaa ohjelmoida osakkeiden kanssa, on hänellä oltava riittävä ohjelmakirjasto ja ohjelmointitaidot.

Pelaajalla on “kotikone” (home), josta hän operoi, johon voi tallentaa kaikki ohjelmat, skriptit ja tekstitiedostot. Sinne tallentuu myös ohjelmat (*.exe), joita tarvitsee hakkeroinnissa, mutta aina, kun pelaaja päättää asentaa parannukset (Augmentations), pelipalvelimelle jää vain ohjelmakoodit ja tekstitiedostot, jotka pelaaja on itse tehnyt tai tuottanut skriptien avulla, säilyvät “kotikoneella”. Pelaaja voi hankkia tukipalvelimia hakkeroidakseen yrityspalvelimia ja niitä voi olla maksimissaan 25 ja ne myös katoavat sinne tallennettuine koodeineen, kun parannukset asennetaan.

Parannuksia voi hankkia osastoilta, mutta ne vaativat mainetta, jotta voit hankkia niitä ja tottakai rahaa. Jokainen parannuksen ostaminen nostaa seuraavan parannuksen hintaa korkeammaksi. esim. pelaajalla ei ole parannuksia, hinta on 1.0*perushinta, 1. parannuksen oston jälkeen se on 1.9*perushinta jne. ja jossain vaiheessa seuraavan parannuksen ostaminen vie enemmän aikaa, kuin jo ostettujen parannusten asentaminen ja aloittaminen alusta. Alussa kokeilun ja erehdyksen kautta voi päätyä hankkimaan parannuksia, joista ei ole niin paljon hyötyä seuraavalle pelitasolle pääsemiseksi, mutta pelatessa pidempään, hoksaa kyllä, mitä parannuksia on syytä hankkia ensin ja mitä vasta sen jälkeen, kun muuhun ei ole enää varaa tai riittävästi mainetta niiden hankkimiseksi.

As said – parannuksia asennettaessa:
WARNING: Installing your Augmentations resets most of your progress, including:
– Stats/Skill levels and Experience
– Money
– Scripts on every computer but your home computer
– Purchased servers
– Hacknet Nodes
– Faction/Company reputation
– Stocks

Tavoite?

Tavoitteeseen pääsy vaatii kaikkien keinojen käyttöön ottamista, mitä peli tarjoaa.

Palaajalla on maailma hallussa ja hallitsee sen palvelimet ja on saavuttanut vihjeiden avulla avainosastojen suosion, joista yksi vihje kuuluu näin: ”To find what you are searching for, you must understand the bits. The bits are all around us. The runners will help you.

Peli on tullut päätökseen ja kaikki virstanpylväät on suoritettu, enää pelaajan tulee toteuttaa viimeinen käsky: End the game, killl the bitnode.

Ja silloin valkenee totuus.

Joka on uuden alku, paljon pidemmän, paljon vaikeamman, erilaisen, nyt pelaaja valitsee mitä toteuttaa, mihin suuntaan kulkea seuraavaksi.

Pelaaja on koukussa. Aloittaakseen kaiken alusta – Day 1.

Nyt hänellä on hallussaan … lähdetiedosto (Source file) …

Se on vain yksi monista.

Joiden tasoa voi nostaa.The Code - The Loop
// The Loop

// The reason of the crash

// No time to do anything else

// Is there?