Jag vägrar låta den data som jag tillbringat åratal med att samla ligga oanvänd. Här en överblick över forskningsdatan jag samlat in, och hur man får tag i den. Främst handlar det om insektdata från Uganda.
Dessutom finns här flera skript. De flesta är nog inte så användbara för andra än mig själv, men de som brukar Finlands Artdatacenter kan möjligen hitta något användbart.
Artdatacentret (laji.fi)
Alltid när jag nålar en insekt så får den en QR-kod och en egen nätsida. Där hittar man all information om när och var den samlades in, osv! Ta en titt på t. ex. http://mus.utu.fi/ZMUT.4920
De flesta är nålade ugandesiska insekter. Varje Malaiseprov från Uganda (cirka 2 dl insekter var) finns också där.
Andra än ugandesiska fynd finns också. T. ex. insekterna som jag samlade in på Valsörarna 2021.
Alla prover som jag samlat in (och som hittas i databas) uppdateras till Bionomia. Du kan ladda ner en överblickstabell över dessa från Zenodo.
Observera att de flesta insekter som jag samlat inte syns i Artdatacentret, eftersom jag bara hunnit genomgå och ladda upp en liten bråkdel av dem.
För att få tag i datan, kan du:
- Ladda ner den från laji.fi, eller
- Kolla från laji.fi (eller Bionomia / Zenodo) vad du vill ha, och be mig skicka den.
Jag rekommenderar den senarenämda, eftersom jag lätt kan skicka datan som Excel eller csv-fil, i ett format som genast kan användas. Datan som laddas direkt från laji.fi är inte (ännu) lätthanterlig.
Zenodo
Då jag publicerar en artikel så laddar jag dess data i Zenodo. Dit hamnar också koden som jag använt för att analysera datan, rita grafer m.m.
Största delen av datan handlar om ugandesiska steklar. Ladda ner de här så kan du upprepa vilken som helst av mina artiklar.
Jag rekommenderar särskilt bakgrundsdatan för våra långvariga insamlingar med Malaisefällor i Uganda och Peru. Vilka prover samlade vi in och när? Hur såg vädret ut? Hur mycket död ved fanns det nära fällorna? Ladda ner datan så får du veta! Där finns till och med GPS-spåren från Uganda och min fältanteckningar.
En del av den tidigaste datan finns i figshare i stället för Zenodo.
Annan data
Datan från min pro gradu finns (för tillfället) inte i något permanent arkiv. Du kan ladda ner datan här. Rådatan innehåller också mina fältanteckningar. Läsbarheten är det lite si och så med.. jag har sedan dess lärt mig hantera data bättre (och skriva tydligare).
Dessutom finns det datan från Valsörarna. Fyra prototyper på insektkameror tog video på förbiflygande insekter 24/7 sommaren 2021. Ypperlig data för att t. ex. ta reda på vilken årstid eller tidpunkt olika insekter är aktiva! Tyvärr har jag inte hittat nåt ställe på nätet som skulle välkomna över 2 TB video av insekter..
Här ett exempel på hur det ser ut. Ta kontakt om du vill använda dessa, vi listar nog ut hur du får datan! Jag kommer snart att publicera en artikel om dessa, men den har fokus på metoden snarare än datan.
GitHub
Skriptet som jag analyserat en artikels data med laddar jag upp till Zenodo. Men det finns ett flertal andra uppgifter som jag hellre låter datorn sköta än gör dem själv.
I GitHub finns varierande skript för att bearbeta data från Artdatacentret, automatiskt laga ett artbestämningsnyckel m.m. Kvaliteten och användbarheten varierar dock..
Den mest användbara är nog koden för våra långvariga insamlingar i Uganda och Peru. Mata in datan för en underfamilj, så rensar koden den, ritar bilder på när och var de olika arterna fångades.. egentligen allt som behövs för att skriva en artikel i stil med https://doi.org/10.1098/rsos.190913. Länk ännu på kommande, jag laddar upp koden när jag fått den mer användarvänlig än vad den nu är.
Skripten är R eller Python. Riktiga programmerare var varnade: jag har mest lärt mig programmera själv. Detta märker man från mina tidigare skript!