Aineistot ja koodit

Vietän vuosia keräten aineistoja, joten näen mielellään että ne tulevat käyttöön. Tässä yhteenveto tietokonemuodossa olevista tutkimusaineistoistani, ja siitä miten ne saa käsiinsä. Fyysisistä aineistosta, kuten Ugandan hyönteisistä, enemmän omalla sivullaan. Suuri osa aineistosta liittyy Ugandan hyönteisiin.

Mukana myös jonkin verran R- ja Python-koodia. Enimmäkseen niistä ei liene hyötyä muille, mutta Suomen Lajitietokeskuksen käyttäjille saattaa löytyä jotain hyödyllistä.

Lajitietokeskus (laji.fi)

Aina kun neulaan hyönteisen, se saa QR-koodin ja oman verkkosivunsa. Sieltä löytyy kaikki tiedot milloin ja missä kerättiin!  Esimerkkinä http://mus.utu.fi/ZMUT.4920

Useimmat näistä ovat neulottuja Ugandan hyönteisiä. Keräämäni ugandalaiset malaisenäytteet (noin 2dl hyönteisiä kussakin) löytyvät myös.

Muitakin kuin ugandalaisia näytteitä löytyy, kuten Valassaarilla 2021 keräämäni hyönteiset.

Kaikki keräämäni näytteet (jotka löytyvät tietokannoista) päivittyvät Bionomiaan. Näistä voi ladata yhteenvetotaulukon Zenodosta.

Huomaathan, että lajitietokeskuksessa näkyy vain pieni murto-osa keräämistäni hyönteisistä; ne, jotka olen ehtinyt käsitellä ja tallentaa tietokantaan.

Jos haluat tiedot itsellesi:

  1. Lataa ne laji.fistä, tai
  2. Tarkista laji.fistä (tai Bionomiasta / Zenodosta) mitä tietoja haluat, ja pyydä minua lähettämään ne.

Suosittelen jälkimmäistä, koska minun on helppo lähettää tiedot käyttövalmiina Excel- tai csv-tiedostona. Laji.fi:n lataukset eivät toistaiseksi ole kovin käyttäjäystävällisiä.

Zenodo

Kun julkaisen artikkelin, lataan sen aineiston Zenodoon. Lataan myös mahdollisen koodin, jolla tein tilastolliset analyysit ja piirsin kuvat.

Useimmat tietoaineistot koskevat Ugandan pistiäisiä. Lataamalla ne voit toistaa minkä tahansa artikkelini.

Suosittelen erityisesti Ugandan ja Perun pitkäaikaisten pyydystystemme tausta-aineistoja. Mitä näytteitä keräsimme ja milloin? Missä säässä? Kuinka monta lahoa puuta löytyi pyydysten läheltä? Lataa aineistot ja saat tietää! Sieltä löytyy jopa Ugandassa kulkemani GPS-reitit ja tutkimuspäiväkirjani.

Jotkut vanhemmat aineistoni löytyvät figshareistä Zenodon sijaan.

Muut aineistot

Graduni aineisto ei (vielä) sijaitse pysyvässä tietokannassa. Voit ladata aineiston täältä. Raaka-aineistosta löytyy myös kenttämuistiinpanot. Lukukelpoisuuden kanssa on vähän niin ja näin.. olen sittemmin oppinut paremmaksi aineiston hallinnoijaksi (ja myös selkeämmän käsialan).

Valassaarilta löytyy myös merkittävä aineisto. Kokonaisen kesän verran videota ohilentävistä hyönteisistä, neljän hyönteiskameraprototyypin kuvaamana. Käyttökelpoinen esimerkiksi selvittämään mihin vuorokauden – ja vuodenaikaan eri hyönteiset lentävät. Valitettavasti 2 TB videota ei oikein mahdu minnekään verkossa sijaitsevaan tietokantaan..

Tässä näyte. Ota yhteyttä jos haluat tutkia näitä, keksimme kyllä miten saat videot! Julkaisen tästä artikkelin piakkoin, mutta se keskittyy enimmäkseen menetelmän kuvaamiseen.

GitHub

Tallennan artikkeleissa käyttämäni koodit Zenodoon. On kuitenkin lukuisia muita töitä, jotka jätän mieluummin tietokoneen tehtäväksi kuin yritän käsityönä.

GitHubista löytyy sekalainen valikoima koodia, jolla voi käsitellä lajitietokeskuksen tietoja, tuottaa automaattisesti määrityskaavan ym. Käyttökelpoisuus tosin vaihtelee..

Käyttökelpoisin koodi tulee tarjoamaan helpon tavan käyttää pitkäkestoisten Ugandan ja Perun Amazonin pyydystystemme aineistoja. Syötä jonkin alaheimon tiedot, ja tietokone siistii tiedot, piirtää kuvat siitä montako pistiäistä lensi kunakin päivänä ja kussakin metsätyypissä.. oikeastaan tekee kaiken jota tarvitaan tuottamaan https://doi.org/10.1098/rsos.190913 vastaavan artikkelin. Koodi ilmestyy heti kun olen tehnyt siitä riittävän käyttäjäystävällisen.

Koodit ovat R:ää tai Python:iä. Ohjelmoinnin asiantuntijoille varoituksena: olen enimmäkseen opetellut koodaamaan itse. Tämän kyllä huomaa kun katsoo varhaisinta koodiani!