”Laske rystysesi niin, että jokainen kohouma ja kuoppa on erillinen kuukausi..
..Jos kuukausi on kohouma, päiviä on 31..
..Jos kuukausi on kuoppa, päiviä on 30 tai vähemmän..”
(MTV 2017)Tämän pelleilyn on loputtava. Katso täältä mikä päivämäärä tänään on.
Tahdon korvata kökön kalenterimme tällä:
Yksinkertaista, eikö vain? Joka kuussa tasan neljä viikkoa. Vuoden lopussa 1-2 karkauspäivää. Uusivuosi vuoden lyhimmän päivän tienoilla (23. joulukuuta 00:00 vanhan kalenterin mukaan).
Miksi?
Vuoden jakamista kolmeentoista kuukauteen, joissa on kussakin neljä viikkoa, on esitetty jo pitkään. Se kun on selkein tapa jaotella noin 365 päivää.
Haluatko tietää minä viikonpäivänä joulu on? Perjantaina. Aina.
Entä montako päivää on jouluun? Esim. jos nyt on 7 elokuu? Kuukausia on jäljellä neljä (12-8) ja päiviä 18 (25-7), eli 130 päivää jouluun (4*28+18). Ei helppoa, mutta ainakin sen voi edes periaatteessa laskea.
Mitä tulee kuukauden alkamiseen päivästä 0, tästä on keskusteltu (lue: riidelty) siitä asti kun numerot keksittiin. Keskiyö on kello 0, ei kello 1. Ajanlaskumme sen sijaan alkaa vuodesta 1, mikä johti muheviin riitoihin vuosituhannen vaihtuessa. Nolla on helpompi laskiessa, ja sallii sen, että kuukaudet 1-12 säilyvät tuttuina tammi-joulukuina.
Miksei?
Jos laatisimme tuoreeltaan kalenteria, ei ole puhettakaan että päätyisimme nykyiseen sekasikiöön. Päiviä roiskittu vaihtelevia määriä eri kuukausiin? Ei pätkääkään järkeä. Mutta.. tähän olemme jo tottuneet, ja vakiintuneen muuttaminen on vaikeaa. Onnistuisiko?
Tekisi mieli sanoa, että tietenkin. Onhan nykyinen kalenterimmekin uudistettu versio Juliaanisesta kalenterista (joka puolestaan uudisti vanhan roomalaisen kalenterin). Toisaalta.. kalenteriuudistus vei viimeksikin vuosisatoja. Eikä edes kesäajan heittäminen romukoppaan ota tapahtuakseen, ilmiselvästä järkevyydestään huolimatta.
Vakiintuneen uudistaminen on vaikeaa, ja tässä onkin ainoa hyvä syy nykyisen kalenterimme säilymiselle. Saimme sen taakaksemme historiallisista syistä. Sitten kun se vihdoin saadaan uudistettua, niin uuteen tottuminen ei viene kauaa.. ja ihmettelemme miten tuota vanhaa tuli niin kauan siedettyä.
Satunnaisia kysymyksiä
Miten muunnan päivämäärät?
Jätä tietokoneen tehtäväksi. Mutta jos laskutoimitus kiinnostaa, niin vanhan päivämäärän saa yllättävän helposti muunnettua uuteen. Laske montako päivää on kulunut 23 joulukuusta 00:00. Jaa 28:lla = kuukausi. Jakojäännös = päivä.
# R:n käyttäjät, näin helppoa se on päiviä = as.Date("2023-08-09") - as.Date("2022-12-23") päiviä = as.numeric(päiviä) kk = floor(päiviä / 28) päivä = päiviä %% 28
# Python:issa yhtä helppoa from datetime import datetime, timedelta päiviä = (datetime(2023, 8, 9) - datetime(2022, 12, 23)).days kk = päiviä // 28 päivä = päiviä % 28
Milloin syntymäpäiväni on?
Synnyin 29. toukokuuta. Uusi kalenteri ei sellaista päivämäärää tunne. Ei siis auta kuin juhlia vastaavana uuden kalenterin päivämääränä, 17 toukokuu.
Jos synnyit kuukauden 1.-27. päivinä, onnittelut! Voit valita kumpaa päivämäärää käyttää, uutta vai vanhaa. Tai miksei juhlia kumpanakin 🙂
Miten nuo päivämäärät kuuluisi lausua?
Ehdotukseni: seitsemäntoista toukokuu, tai toukokuu seitsemäntoista. Ei niinkään seitsemästoista toukokuuta. Eihän kellonaikaakaan ilmoiteta muodossa ”1. tunti” vaan ”kello 1”.
Kuukauden alkupäivästä en ole varma. Nolla toukokuu? Toukokuu alkupäivä?
En kuitenkaan aio taistella tässä virtaa vastaan. Jos kaikki kutsuvat vappua ”toukokuun ekaksi päiväksi” vaikka se on 0 toukokuu, niin kutsukoon.