Vaikka suprajohteiden tunnetuin ominaisuus on nolla resistanssi, ei niiden resistanssi ole nolla kuin tasavirralla. Heti kun aineessa olevia elektronien liikkeensuuntaa joudutaan kääntämään, kuluu siihen energiaa, joka ilmenee vastuksena.
Tarkastellaan Maxwellin yhtälöitä (SLIDE 6). Ensimmäinen eli
Faradayn laki kertoo, että muuttuva magneettivuon tiheys synnyttää
sähkökentän. Toinen eli Ampèren laki kertoo, että magneettikentän
luovat virta ja ajassa muuttuva sähkökenttä
. Kolmas ja
neljäs ovat Gaussin sähköinen ja magneettinen lait, jotka kertovat,
että sähkökentällä on lähde ja se on varaus ja että magneettikenttä on
lähteetön. Vapaan varauksen säilymisen laki on johdettavissa ottamalla
Ampèren laista (2) divergenssi ja sijoittamalla se Gaussin
sähköiseen lakiin (3).
Jos oletetaan, että aine on homogeenistä (ominaisuudet eivät vaihtele paikasta toiseen), isotrooppista (ominaisuudet eivät ole riippuvaisia suunnasta), lineaarisia (ominaisuudet eivät riipu kentänvoimakkuudesta), paikallisia (ominaisuudet riippuvat vain kyseissä paikassa olevista kentistä) ja aikainvariatteja (ominaisuudet eivät muutu ajan mukana), voidaan kirjoittaa SLIDE 7:n mukaiset yhtälöt. Koska mahdollisuus dispersiivisyyteen (ominaisuudet riippuvat taajuudesta) jätettiin auki, nämä yhtälöt ovat hyvin yleispäteviä. Rajoitukset ominaisuuksiin mahdollistavat Maxwellin lakien lineaarisuuden hyväksikäytön, mikä mahdollistaa superposition. Näin ollen riittää, että tarkastellaan aineen käyttäytymistä taajuudeen funktiona. Jos systeemiä ajetaan satunnaisella signaalilla, voidaan aina käyttää Fourier-analyysiä varsinaisen vasteen selvittämiseen.
Käyttämällä SLIDE 7 ja SLIDE 6:n yhtälöitä saadaan aaltoyhtälö, jossa on toisen asteen derivaatat sekä ajan että avaruuden suhteen. Periaatteessa tästä voidaan laskea aineen ominaisuudet, mutta käytännössä se on usein mahdotonta tai ainakin hyvin työlästä. Onneksi suurimmassa osassa vastaantulevista ongelmista energia varastoituu joko magneettiseen tai sähköiseen muotoon ja yhtälöitä voidaan yksinkertaistaa huomattavasti. Siis tunnistamalla se energiamuoto, johon energia pääasiassa varastoituu, ja yksinkertaistamalla yhtälöitä sen mukaisesti, muuttuvat ongelmat ratkaistaviksi. Tämä on kvasistatiikan perusta.
Seuraavaksi täytyy siis löytää se taajuusalue, jossa kvasistatiikka on
voimassa. Tiedämme, että vapaasti kulkevassa sähkömagneettisessa
aallossa energiaa on varastoitunut yhtä paljon sekö magneettiseen
että sähköiseen muotoon. Vastaavasti, jos EM-aaltoa ei synny on
energia varastoinut pääasiassa jompaan kumpaan muotoon. Tämä voi
tapahtua, jos EM-aallonpituus on paljon pidempi kuin systeemin
dimensiot. SLIDE 8:ssa
on
elektromagneettinen kytkeytymisaika ja
on systeemin dimensioita kuvaava mitta.
Eli kvantitatiivisemmin
![]() |
![]() |
![]() |
(9) |
![]() |
![]() |
![]() |
(10) |
Kvasistaattinen approksimaatio saattaa aluksi näyttää oudolta, mutta se ei poikkea mitenkään yksinkertaisten RLC-piirien käsittelystä. Emme koskaan oleta RLC-piirin elementin varaavan energiaa sekä sähköisessä, että magneettisessa muodossa, vaikka ne niin oikeasti tekevätkin.
Tarkastellaan SLIDE 9 mukaista systeemiä. Oletetaan aluksi, että johdinten välissä oleva aine on häviöllinen ja dielektrinen. Kuten tiedämme sellainen materiaali on eriste ja sen läpi on vaikea saada kulkemaan suurta virtaa. Intuitiivisesti tiedämme, että energia varastoituu sähköiseen muotoon, koska systeemi muistuttaa kondensaattoria. Siispä sähkökenttä dominoi ja kyseessä on elektrokvasistaattinen systeemi (EQS). Koska magneettikenttä on heikosti kytkeytynyt systeemiin, se ei vaikuta oleellisesti sähkökentän muodostumiseen, joten saamme SLIDE 10 mukaisen Faradayn lain ja yhtälön sähkökentän muutokselle. Nämä yhtälöt sisältävät vain ensimmäisen asteen derivaattoja ja ovat huomattavasti helpompia ratkaista kuin täydelliset Maxwellin yhtälöt.
Koko aikaisempi analyysi perustui siihen, että johtimien välissä oleva aine on eriste, jossa energia varastoitui sähköiseen muotoon. Jos kyseessä olisikin ohminen johde, jossa virta pääsee kulkemaan suhteellisen vapaasti, energia varastoituisi pääasiassa magneettiseen muotoon. Tällöin on kyse magnetokvasistatiikasta (MQS). Tutkitaan tämän vaihtoehtoisen tapauksen vaikutusta Maxwellin lakeihin (SLIDE 11). Näitä voi verrata tavallisen RLC-piirin analyysiin.
Koska suprajohteissa virrat kulkevat erittäin vapaasti, keskitytään
jatkossa vain MQS-approksimaatioon. Käytettäessä MQS-approksimaatiota
on tärkeää laskea ensin magneettikentät ja vasta sitten niiden
indusoimat sähkökentät Faradayn laista 1. SLIDE 11:n
mukaiset yhtälöt kuvaavat kenttiä ja virtoja bulkkimateriaalissa,
mutta usein tarvitaan myös reunaehtoja. Täydellisistä Maxwellin
yhtälöistä saadaan johdettua SLIDE 12:n mukaiset reunaehtoja
kuvaavat yhtälöt, missä on pintavirta ja
on
yksikkövektori, joka osoittaa alueesta 1 alueeseen 2. Nämä yhtälöt
kertovat meille, että reunan suuntaisen magneettikentän voimakkuuden
eron eri puolilla pintaa aiheuttaa paikallinen pintavirta, ja että
reunan yli kohtisuoraan virran ja magneettikentän tiheys pysyy
vakiona.
Luennolla tähän väliin lasketaan pari esimerkkiä, be there.