Talonhaltijaluettelot

Etusivulle

Viime vuoden aikana lähdin kokeilemaan Akaan HisKi:n ja ns. Mustien kirjojen avulla, miten hyvin Akaan historiassa olevan isäntäluettelon täydentäminen onnistuisi käyttämättä lainkaan rippikirjoja. Hankaluutta aiheutti syntyneiden puuttuminen HisKi:stä. Lähetin sitten laatimani tiedon alueen tuntevalle Esko Karisalmelle, joka korjasi monia painetun luettelon virheitä ja teki suuren määrän lisäyksiä historiakirjatietoihin ja henkilöiden alkuperiin. Hänen tietonsa olivat tietenkin peräisin myös rippikirjoista. Lopputulos on nyt nähtävissä alla. Jos käytätte tietoja, niin tarkistakaa AINA tieto alkuperäisestä lähteestä!

Akaa-projektin viimeistelemiseksi toivon saavani aluetta tutkineilta lisäyksiä ja korjauksia sähköpostiosoitteeseeni lasse.iso-iivari(ät)pp1.inet.fi. Henkilöt on helppo yksilöidä edessä olevan ryhmä- ja yksilönumeron avulla. Samaan osoitteeseen myös muut korjaukset!

Uutuutena on Humppilan koko isäntäluettelo, joka pohjautuu osittain Tarmo Hirsjärven julkaisemaan (1929) Humppilan kunnan historiaan. Kaikki tiedot on kuitenkin pyritty tarkistamaan historiakirjoista ja lähipitäjien vihittyjen luettelot on käyty läpi. Pappilan palossa 1824 tuhoutui paljon aineistoa vuosisadan vaihteen molemmin puolin. Rippikirjoja en ole vielä ehtinyt tutkia, mutta tällaisenakin aineisto voi olla hyödyllinen.

Tässä ennen vuodenvaihdetta olen lisännyt KAIKKI Hämeen läänin tietoni!! Nyt myös Tammela on mukana muutamaa vaikeaa tai myöhään jaettua taloa lukuun ottamatta. Sama koskee myös Forssaa ja Jokioista. Näihin vanhan Portaan tietoihin on syytä suhtautua suurella varauksella, sillä en ole nähnyt ainuttakaan rippikirjaa! Nyt olen laajakaistan päässä ja kävin läpi Tammelan kaksi ensimmäistä rippikirjaa: seurauksena oli useita korjauksia ja monien henkilöiden alkuperä selvisi. Loputkin netin kirjat on jo katsottu ja tiedot korjattu niiltä osin. Veikko Kulmala auttoi Talsolan taloissa, sillä Forssan SAY:ssa useat talot ovat pahasti sekaisin! Samoin hän täydensi Jokioisten tietoja. Timo Verho käynnisti omalla tunnetulla esitystavallaan Portaan tutkimisen ja antoi koko Forssan aineistonsa käyttööni; samoin Tammelan! Nyt on lisätty myös vaikeita uudistiloja ja puuttuvia talojen jako-osia.

Muista pitäjistä on vain yksi tai muutama talo nähtävillä. Ne ovat sellaisia, joita jotkut ovat lähiaikoina kyselleet tai esiintyvät tekemissäni esipolvitauluissa (ks. Etelä-Suomi). Lisää kokonaisia pitäjiä Satakunnasta voi olla tiedossa kuluvan kesän aikana; Suur-Huittisten alue on lähimpänä valmistumista. Punkalaidun, Vampula ja Kauvatsa ovat nyt kokonaisuudessaan mukana! Keikyästä puuttuvat tiedot vuoden 1912 jälkeen. Ja elokuussa laitoin emäpitäjänkin tiedot näkyviin!

Olen saanut Lavia-seuralta luvan esittää Arvo Harjunmaan laatimat isäntäluettelot tämän oman tyylini mukaisesti. Ne on alkuaan julkaistu Lawiaa-joululehden sivuilla 1979-1996. Olen pyrkinyt tarkistamaan ajat ns. 'Mustista kirjoista'. Talojen sijoittelu kyliin vaatii vielä täydennystä, koska alkuperäisistä ei aina käy kylä ilmi.

Pirjo Mattila laati kymmenisen vuotta sitten Mouhijärven isäntäluettelon, jonka hän julkaisi painettuna vuonna 2000. Luettelossa ovat mukana tapahtumien vuosiluvut, mutteivät päivät. Kävin kesällä läpi aineiston ja täydensin sen TALOLLISTEN osalta. Sain Pirjolta tällä viikolla luvan esittää tiedot omassa muodossani. Julkaisussa ovat mukana myös kaikki TORPPARIT, mikä on aika poikkeuksellista ja todella hankalasti tutkittavissa. Sitä on edelleen saatavissa Pirjolta Espoosta!

Mouhijärven kappeli Suodenniemi tuli valmiiksi samassa yhteydessä viime viikolla; sieltä puuttuvat kuitenkin uudistilat (joitakin esipolvitaulujen pätkiä nähtävinä), jotka ovat myös melko hankalia!

Lopulta olen aloittamassa Tyrvään osuutta, mistä kaikki sai alkunsa. Maakirjojen osuus tuotti ylipääsemättömiä vaikeuksia ja niinpä keskityin ajanjaksoon henkikirjojen alusta aina vuoteen 1864. Tämä on ollut jo kauan valmiina. Sain syksyllä kuulla, että pikkuserkkuni Pekka Iisa teki saman työn, mutta kokonaisuudessaan! Nyt alan vähitellen yhdistää näitä tietoja ja tuloksia ilmestyy nettiin silloin tällöin! On tänään 7.6. lähes valmis; vain uudistilat puuttuvat.

Olen joskus luvannut paneutua Ikaalisiin ja perunut lupaukseni monta kertaa huonojen historiakirjatietojen takia. Vuosien varrella on kertynyt monista taloista tietoja eri lähteistä ja varsinkin Margit Lumian Kyrösjärvi-sarjasta. Kun nyt löytyy enemmän aikaa, päätin laittaa emäseurakunnan tietoja nettiin uudella periaatteella eli suoraan ilman sukututkimusohjelmaa. Tästä seuraa, ettei perinteisiä esipolvitauluja voi tulostaa. Sain Lumialta luvan laittaa tietojaan näkyviin, jos viittaus mainitaan. En ole kaikkiin muistiinpanoihini niitä merkinnyt, joten osa saattaa puuttua. Ikaalisten historian antamissa isännyysajoissa on valtavasti virheitä, sillä osittain puutteellisten alkuperäistietojen aukkoja ei ole otettu huomioon, vaan isännyydet jatkuvat saumattomasti. Tänään olen lisännyt Jämijärven nettiin. Se on saanut seurakseen Honkajoen, Kihniön ja Parkanon, joten nyt puuttuu enää Kankaanpää. Joulun kunniaksi tämäkin on nyt netissä. Ikaalisten alueen selvittelyyn kului yksi miestyövuosi 2013!

Alkuvuodesta 2014 urakoin nettiin sinne loppuun eli kohtaan Etelä-Suomi kaiken sen aineiston, jota olen vuosien myötä kerännyt monista eri lähteistä. Aineistoa kertyi useita tuhansia rivejä! Tiedot tunnistaa siitä, että rivin alusta puuttuu yksilöivä numero. Tietoja ei ole pääsääntöisesti tarkistettu, joten en vastaa niiden oikeellisuudesta. Lapin tiedot perustuvat suurelta osin Rauvolan kirjaan ja nykyisin myös Iiro Karin laajoihin tutkimuksiin. Suur-Ulvilan osuuden taustalla on Avellanin kirjoitussarja täydennettynä Raimo E. Harjun Luoteis-Satakunnan aineistolla.

Uuden vuoden 2015 koittaessa jaoin liian suureksi käyneen Etelä-Suomen moneen osaan siten, että Turun ja Porin läänin keskiaikaiset pitäjät ovat pääosin saaneet omat tiedostot ja lähinnä Hämeen läänin tiedot ovat edelleen yhtenä kokonaisuutena. Kaikista luetelluista pitäjistä ei välttämättä ole tietoja lainkaan.

Harjavallan aineisto ei koskaan olisi omin voimin saavuttanut nykyistä laajuuttaan ilman Mikko Kylä-Vehkan valtavaa uurastusta! Vuodesta 2016 alkaen on paneuduttu myös Harjavallan torppiin, joista itselläni ei ole lainkaan tietoja eli ne ovat yksin Mikon.

Satakunnan tiedot 'valmistuivat' vuoden 2017 lopulla ja tänä vuonna lisäsin Satakuntaan rajoittuvien kuntien tiedot henkikirjojen alusta isovihan aikoihin asti lukuun ottamatta Timo Verhon 'reviiriä': Oripää, Alastaro, Loimaa ja Metsämaa. Monien historiatiedot ovat aika vajaita. Rajakunnat on merkitty punaisella.

Alla olevat lihavoidut nimet kuvaavat pitäjien nimiä keskiajan lopussa ja uuden ajan alussa.

Lasse Iso-Iivari
Turku

Sukulaisuussuhteet                     Kirjallisuusluettelo                     Ryhmänumerot

Huittinen
    Huittinen
    Kauvatsa
    Keikyä
    Punkalaidun
    Vampula

Karkku
    Karkku
    Lavia
    Mouhijärvi
    Suodenniemi
    Suoniemi

Kokemäki
    Harjavalta
        torppia!
    Kokemäki
    Köyliö

Kyrö
    Honkajoki
    Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Jämijärvi
    Kankaanpää
    Karvia (vanhat kantatalot)
    Karvia (Karvian Kotiseutuyhdistys)
    Kihniö
    Parkano
    Viljakkala

Lempäälä
    Lempäälä

Pirkkala
    Nokia
    Pirkkala
    Tampere (länsiosat)
    Ylöjärvi

Porras
    Forssa
    Humppila
    Jokioinen
    Tammela

Saarioinen
    Akaa
        Kylmäkoski
        Toijala
        Viiala
            Viialan osat Lempäälästä ja Vesilahdelta
    Koijärvi
    Urjala

Tyrvää
    Kiikka
    Kiikoinen
    Tyrvää

Vesilahti
    Tottijärvi
        torppia!
    Vesilahti

Hajapitäjiä
    Eura: Eura, Honkilahti, Kiukainen ja Säkylä
    Eurajoki: Eurajoki, Lappi ja Luvia
    Halikko: Angelniemi ja Halikko
    Kaarina: Kaarina ja Kakskerta
    Kalanti: Kalanti, Uudenkaupungin mlk ja Uusikaupunki
    Kemiö: Dragsfjärd, Hiittinen, Kemiö ja Västanfjärd
    Kisko: Kisko ja Suomusjärvi
    Korppoo: Houtskari ja Korppoo
    Laitila: Hinnerjoki, Kodisjoki, Laitila, Pyhämaa ja Pyhäranta
    Lemu: Askainen ja Lemu
    Lieto: Aura ja Lieto
    Loimijoki: Alastaro, Loimaa, Mellilä ja Metsämaa
    Maaria: Maaria, Paattinen ja Turku
    Marttila: Karinainen, Koski, Marttila ja Tarvasjoki
    Masku: Masku, Rusko ja Vahto
    Mynämäki: Karjala, Mietoinen ja Mynämäki
    Naantali: Merimasku, Naantali ja Raisio
    Nauvo: Nauvo
    Nousiainen: Nousiainen
    Paimio: Paimio
    Parainen: Parainen
    Perniö: Perniö ja Särkisalo
    Piikkiö: Kuusisto ja Piikkiö
    Pöytyä: Oripää, Pöytyä ja Yläne
    Rauma: Rauma ja Rauman mlk
    Rymättylä: Rymättylä
    Sauvo: Karuna ja Sauvo
    Taivassalo: Iniö, Kustavi, Taivassalo ja Velkua
    Ulvila: Ahlainen, Kullaa, Merikarvia, Nakkila, Noormarkku, Pomarkku, Pori, Porin mlk, Siikainen ja Ulvila
    Uskela: Kiikala, Kuusjoki, Muurla, Pertteli, Salo ja Uskela
    Vehmaa: Lokalahti ja Vehmaa

    Etelä-Suomi: Aitolahti, Bromarv, Espoo, Hattula, Hauho, Hollola, Isojoki, Jalasjärvi, Janakkala,Juupajoki, Kalvola, Kangasala, Kangasniemi, Kauhajoki, Kuhmalahti, Kuru, Lammi, Lohja, Luopioinen, Messukylä, Orivesi, Peräseinäjoki, Pohjaslahti, Pälkäne, Renko, Ruovesi, Sahalahti, Siipyy, Somerniemi, Somero, Säkkijärvi, Sääksmäki, Teisko, Tyrväntö, Valkeala, Vanaja, Virrat